Ukraina pagal asociacijos sutartį su ES būtų gavusi 19 mlrd. eurų | Diena.lt

UKRAINA PAGAL ASOCIACIJOS SUTARTĮ SU ES BŪTŲ GAVUSI 19 MLRD. EURŲ

Ukraina per ateinančius septynerius metus galėjo gauti bent 19 mlrd. eurų (65,6 mlrd. litų) paskolų ir išmokų iš Europos Sąjungos, jeigu būtų pasirašiusi su Bendrija laisvosios prekybos ir politinės asociacijos sutartį, rodo vidiniai ES įvertinimai.

Ukraina praeitą mėnesį paskutiniu momentu atsisakė pasirašyti sutartį su Briuseliu, pasirinkdama glaudesnius ryšius su Rusija. Tačiau tars žingsnis Kijeve išprovokavo didelio masto protesto demonstracijas.

Didžiulei finansavimo spragai užlopyti pristigusi Ukraina atsigręžė į Rusiją, kuri antradienį sutiko suteikti 15 mlrd. JAV dolerių (37,6 mlrd. litų) finansinio gelbėjimo paketą ir sumažinti savo parduodamų gamtinių dujų kaina.

ES nesistengė nurungti Rusijos, kas pasiūlys daugiau pinigų Ukrainai, o vienintelė konkreti suma, apie kurią buvo viešai kalbama – 610 mln. eurų (2,1 mlrd. litų) paskola, kurią Bendrija buvo pasiruošusi suteikti Ukrainai, jeigu Kijevas įvykdys sąlygas, reikalingas užsitikrinti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbai.

Tačiau vidiniai ES apskaičiavimai, su kuriais susipažino naujienų agentūra „Reuters“, rodo, kad Bendrija 2014–2020 metais būtų suteikusi Ukrainai paskolų ir kitokios pagalbos už 19 mlrd. eurų – jeigu Kijevas būtų pasirašęs laisvosios prekybos sutartį su ES, taip pat susitaręs su TVF..

Vienas ES šaltinis sakė, kad šis skaičius yra konservatyvus ir kad jis niekada nebuvo minimas Ukrainos pareigūnams, vykstant deryboms dėl prekybos pakto.

„Niekada neužsiėmėme vitrinų puošybos verslu arba varžybomis, kas pasiūlys daugiau pinigų, nes mūsų pasiūlyme pinigai nebuvo svarbiausia “, – sakė šaltinis.

Ta suma yra artima 20 mlrd. eurų (69 mlrd. litų) pagalbos paketui, kurio Ukrainos premjeras Mykola Azarovas praeitą savaitę sakė prašęs sutarties su ES pasekmėms kompensuoti. Tačiau ES ginčija Kijevo skaičiavimus, kiek Kijevui kainuotų priderinti savo ekonomiką prie prekybos sutarties sąlygų.

ES buvo pasiruošusi konsultuoti Ukrainą dėl galimybių susitarti su TVF, jeigu Kijevas būtų pasirašęs asociacijos sutartį.

Jeigu Ukraina būtų susitarusi su TVF ir įvykdžiusi jo sąlygas, ES būtų sutikusi „skubos tvarka pervedusi“ pirmąją finansinės pagalbos paketo dalį ir pradėjusi ruošti antrąją, sakė šaltinis.

Pasirašius prekybos sutartį su Ukraina, Europos Sąjunga būtų organizavusi investuotojų konferenciją, į kurią pakviestų donorus ir privatų sektorių, ragindama investuoti toje šalyje.

ES pažymėjo, kad siūloma sutartis su Ukraina dar nepadėta į stalčių, o Ukrainos premjero pirmasis pavaduotojas Serhijus Arbuzovas praeitą savaitę tikino, kad Kijevas pasiruošęs ją pasitaršyti, tačiau Bendrijos pareigūnai nesitiki didesnės pažangos artimiausioje ateityje.

ES plėtros komisaras Štefanas Fuele (Štefanas Fiulė) praeitą savaitę sakė S.Arbuzovui, jog jeigu Ukraina aiškiai įsipareigotų pasirašyti tą sutartį, Bendrija bendradarbiautų su Kijevu, ruošdama sutarties įgyvendinimo planą.

Tačiau sekmadienį Š.Fuele socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje pareiškė įšaldantis tą darbą, nes Ukraina savo įsipareigojimų neįvykdė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

--------------

ES Ukrainai žadėjo duoti per ateinančius septynerius metus,o Rusija duoda dabar.Janukovičius,matyt,nusprendė,kad geriau žvirblis saujoje,nei briedis girioje:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS