Ukraina patvirtino planus į Europą pumpuoti ne Rusijos, o Azerbaidžano dujas | Diena.lt

UKRAINA PATVIRTINO PLANUS Į EUROPĄ PUMPUOTI NE RUSIJOS, O AZERBAIDŽANO DUJAS

  • 2

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad jo vyriausybė derasi dėl Azerbaidžano gamtinių dujų tiekimo per Ukrainą į Europą, šių metų pabaigoje baigus galioti rusiškų dujų tranzito sutarčiai, kurios pratęsti Kyjivas neketina.

Interviu „Bloomberg“ televizijai V. Zelenskis sakė, kad galimybė pakeisti rusiškas dujas azerbaidžanietiškomis yra „vienas iš šiuo metu vyriausybės svarstomų pasiūlymų“.

„Bloomberg“ praėjusį mėnesį skelbė, kad Europos pareigūnai diskutuoja dėl dujų tiekimo per Ukrainą pratęsimo, o leidinys „Politico“, remdamasi Azerbaidžano prezidentūros aukšto rango pareigūnu, pranešė, jog Briuselis pasiūlė Baku pumpuoti dujas per Ukrainą, veikiausiai pradiniame etape apsikeitimo jomis su Rusija būdu.

„Dabar svarstomi alternatyvūs žingsniai, kaip galėtume panaudoti vamzdynus kito tiekėjo, kitos šalies dujoms. Vyksta derybos. Nenorime pratęsti dujų sutarties su Rusija“, – sakė V. Zelenskis.

Didelio pralaidumo Ukrainos magistralinių dujotiekių sistemos naudojimas padėtų suteikti kritinį finansavimą karo draskomai ekonomikai. Be to nerimaujama, kad nenaudojami dujotiekiai gali tapti Rusijos atakų taikiniais arba sunykti, o jų atstatymas kainuotų brangiai.

Šių metų pradžioje Rusija jau bandė pakenkti daliai Ukrainos požeminių dujų saugyklų infrastruktūros – jas atakavo raketomis, bet didelės žalos nepadarė.

Savo ruožtu Azerbaidžanas deklaruoja norą didinti dujų eksportą į Europą, tačiau kol kas nepasiekė pakankamai ilgalaikių susitarimų, kad galėtų investuoti į tolesnį gavybos didinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cha

Gal jie jau turi bendrą siena su Azerbaidžanu ? ( Zelenskio žydroji svajonė, kol dar nepakartas )...

Faktas

JK prekiauja rusiškom suskystintom dujom, tačiau skaldo padakas kad jos Norvegų. Tad taip save vadinantis Kijevo nusikalstomo režimo prezidentas su pasibsigusiu galiojimu (uzurpatorius) ) skleidžia utopiją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS