Paaiškėjo, kada vyks pirmalaikiai rinkimai Ukrainoje | Diena.lt

PAAIŠKĖJO, KADA VYKS PIRMALAIKIAI RINKIMAI UKRAINOJE

  • 0

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pasirašė dekretą, kuriuo paleido Aukščiausiąją Radą ir paskelbė pirmalaikius rinkimus; jie vyks liepos 21 dieną.

V. Zelenskio teigimu, mažas ukrainiečių pasitikėjimas parlamentu ir tai, kad nuo 2016-ųjų nėra realios koalicijos, yra pakankamos priežastys paleisti parlamentą, sakoma prezidento tinklalapyje.

Savo inauguracijos kalboje pirmadienį buvęs komikas pareiškė, kad paleis parlamentą ir sušauks pirmalaikius rinkimus. Kiti eiliniai Aukščiausiosios Rados rinkimai turėjo vykti spalį.

Antradienį susitikęs su įstatymų leidėjų atstovais V. Zelenskis pareiškė, kad dabartinį parlamentą palaiko vos 4 proc. ukrainiečių.

Praėjus mėnesiui po triuškinamos pergalės prieš ligšiolinį valstybės vadovą Petro Porošenką šis 41 metų aktorius tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Per savo prezidento rinkimų kampaniją jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą politiniu isteblišmentu ir žadėjo „sulaužyti sistemą“.

Jo kontraversiškas sprendimas skelbti pirmalaikius rinkimus daugelio yra laikomas bandymu įgyti pagreitį ir sustiprinti savo valdžią pačioje populiarumo viršūnėje.

Pirmadienį Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas paskelbė, kad ketina atsistatydinti gegužės 22-ąją, po vyriausybės posėdžio.

V. Zelenskis taip pat paragino atstatydinti Ukrainos saugumo tarnybos (SBU), Generalinės prokuratūros, Gynybos ministerijos vadovus, lojalius jo pirmtakui Petro Porošenkai. Tačiau šiems žingsniams reikia parlamento pritarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS