Ukraina pradėjo bendras karines pratybas su NATO | Diena.lt

UKRAINA PRADĖJO BENDRAS KARINES PRATYBAS SU NATO

Ukraina pirmadienį pradėjo bendras karines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis NATO šalimis, tebetvyrant didelei įtampai su Rusija dėl konflikto Donbase su Maskvos remiamais separatistais.

Kasmetinėse pratybose „Rapid Trident“, kurios vyks Vakarų Ukrainoje iki spalio 1 dienos, dalyvauja apie 6 tūkst. karių iš penkiolikos šalių, pranešė Gynybos ministerija Kijeve.

Pratybų vadas brigados generolas Volodyslavas Kločkovas pareiškė, kad šie mokymai yra „svarbus žingsnis Ukrainos europinės integracijos link“.

„Ukrainos kariuomenė, aštuonerius metus stabdžiusi Rusijos agresiją, pasidalys savo unikalia kovine patirtimi su tarptautiniais kolegomis“, – pridūrė jis.

Pratybos prasideda praėjus savaitei po Rusijos ir Baltarusijos surengtų vienų didžiausių pastarųjų metų savo bendrų pratybų „Zapad“, kuriose dalyvavo apie 200 tūkst. karių.

Daugiau nei 13 tūkst. žmonių žuvo nuo konflikto pradžios Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose 2014 metų pavasarį. Konfliktas kilo Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį.

Remiantis oficialiais duomenimis, nuo šių metų pradžios žuvo jau mažiausiai 54 ukrainiečių kariai, o per visus praėjusius metus – 50. Separatistai teigia nuo 2021-ųjų pradžios netekę daugiau kaip 30 kovotojų.

Kijevas ir jo sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų į pagalbą separatistams, nors Maskva tai neigia.

Balandį Rusija prie Ukrainos sienų buvo sutelkusi apie 100 tūkst. karių, pakurstydama būgštavimus, jog užsitęsęs konfliktas galėtų smarkiai eskaluotis. Vėliau Maskva paskelbė apie pajėgų atitraukimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS