Ukraina sako negavusi 16 mlrd. eurų paramos | Diena.lt

UKRAINA SAKO NEGAVUSI 16 MLRD. EURŲ PARAMOS

  • 0

Ukraina pirmadienį pareiškė negavusi 16 mlrd. eurų, surinktų per dvi donorų konferencijas, surengtas Lenkijoje 2022 metais, Rusijos plataus masto invazijos pradžioje.

Šis pranešimas paskelbtas Kyjivui nerimaujant dėl karinės ir finansinės paramos, karui įžengus į trečiuosius metus.

Per du renginius 2022-aisiais buvo surinkta atitinkamai 10 mlrd. ir 6 mlrd. eurų, spaudos konferencijoje sakė Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis.

„Ukraina iš jų nieko negavo. Lėšas Ukrainai remti surinko Lenkija kartu su Europos Komisija“, – kalbėjo jis.

„Kur jie nuėjo, ką jie parėmė [...] Ukraina nieko negavo“, – pridūrė premjeras.

2022 metų balandį Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) paskelbė, kad Varšuvoje vykusiame visuotiniame paramos Ukrainos pabėgėliams rinkimo renginyje buvo surinkta 10,1 mlrd. eurų.

Kitą mėnesį Lenkijos sostinėje surengtame atskirame renginyje buvo surinkta daugiau kaip 6,3 mlrd. eurų, taip pat remiant Europos Sąjungai, tuomet pranešė Lenkijos vyriausybė.

Pastaraisiais mėnesiais ištikimų sąjungininkių Lenkijos ir Ukrainos santykiai pašlijo kilus ginčui dėl grūdų importo ir lenkų ūkininkų vykdomos bendros sienos blokados.

Kyjivas įspėjo, kad jam labai reikia didesnės karinės ir finansinės pagalbos, jis laukia naujo 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) vertės JAV pagalbos paketo, kurio priėmimas stringa Vašingtone.

D. Šmyhalis anksčiau paragino Vakarų šalis paspartinti konfiskuoto Rusijos turto perdavimą Ukrainai, kuris padėtų Ukrainos atstatymui, jau daugiau kaip dvejus metus tęsiantis karui.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, negavo paramos, Denisas Šmyhalis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS