Ukraina sako pasirašysianti sutartį dėl grūdų eksporto atvėrimo tik su JT ir Turkija | Diena.lt

UKRAINA SAKO PASIRAŠYSIANTI SUTARTĮ DĖL GRŪDŲ EKSPORTO ATVĖRIMO TIK SU JT IR TURKIJA

Kyjivas penktadienį pareiškė, kad sutartį dėl Rusijos kariuomenės invazijos sutrikdyto Ukrainos grūdų eksporto atnaujinimo pasirašys tik su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis, atmesdamas galimybę sudaryti kokių nors tiesioginių susitarimų su Maskva.

„Ukraina nepasirašys jokių dokumentų su Rusija. Pasirašysime sutartį su Turkija ir JT“, – per „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas. Jis pridūrė, kad Rusija pasirašys pasirašys atskirą „veidrodinį“ susitarimą.

Pareigūnas pažadėjo, kad Ukraina pateiks „karinį atsaką“ bet kokioms Rusijos „provokacijoms“, taip pat sakė, kad nei Maskvos laivai, nei atstovai nebus įleidžiami į Ukrainos uostus, per kuriuos būtų išplukdomi javai.

Pasak M. Podoliako, bet kokios būtinos krovininių laivų inspekcijos „bus atliekamos jungtinių grupių“ Turkijos vandenyse.

Ukrainiečių delegacija penktadienį atvyko į Stambulą pasirašyti sutarties, turinčios atblokuoti milijonus tonų grūdų, įstrigusių Ukrainos uostuose nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

„Šalies delegacija, vadovaujama Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo, atvyko į Stambulą derybų, kad būtų išspręstas grūdų klausimas“, – per platformą „Telegram“ parašė Ukrainos infrastruktūros ministerija.

Taip pat buvo paskelbta nuotrauka, kurioje ukrainiečių delegatai matyti susitinkantys su JT vadovu Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu).

„Generalinis sekretorius dar kartą išreiškė palaikymą Ukrainos uostų atblokavimui ir patikino, jog Jungtinėms Tautoms saugumas yra neginčijamas prioritetas“, – nurodė ministerija.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir kurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse.

Kremlius: „labai svarbu“ atblokuoti grūdų eksportą iš Ukrainos

Kremlius penktadienį sakė, jog „labai svarbu“ atblokuoti grūdų eksportą iš Ukrainos, Kyjivui ir Maskvai rengiantis pasirašyti susitarimą dėl pasaulinės maisto krizės švelninimo.

„Labai svarbu atblokuoti trąšų, maisto produktų ir grūdų tiekimą pasaulio rinkoms“, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ukrainos grūdų kiekis gana mažas, bet vis tiek labai svarbu, kad šie grūdai patektų į pasaulio rinkas“, – pridūrė jis.

Vėliau penktadienį Kyjivas ir Maskva Stambule turi pasirašyti susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto Juodąja jūra atnaujinimo, nors Rusijos pajėgos toliau intensyviai apšaudo Rytų Ukrainą.

Pirmajam svarbiam kariaujančių šalių susitarimui tarpininkavo Jungtinės Tautos ir Turkija.

D. Peskovas sakė, kad Stambule Rusijai atstovaus gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Jis patvirtino, kad planuojama pasirašyti susitarimą, bet plačiau komentuoti atsisakė.

„Jei tai įvyks, tuomet bus paaiškinimai“, – sakė jis.

Šią savaitę lankydamasis Teherane Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad Vakarai privalo panaikinti Rusijos grūdų eksporto suvaržymus, jei nori, kad Maskva palengvintų Ukrainos grūdų eksportą.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje trukdo išgabenti iš vienos didžiausių eksportuotojų kviečius ir kitus grūdus, tad baiminamasi, kad visame pasaulyje gali pradėti trūksti maisto.

Gairės: karas Ukrainoje, grūdai, susitarimas dėl grūdų
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS