Ukraina skeptiškai vertina pastangas nutraukti Rusijos invaziją | Diena.lt

UKRAINA SKEPTIŠKAI VERTINA PASTANGAS NUTRAUKTI RUSIJOS INVAZIJĄ

Ukrainos užsienio reikalų ministras pirmadienį suabejojo pastangomis įtvirtinti taiką Rusijos kare prieš jo šalį ir per vizitą Irake pareiškė, kad Maskva nori karo.

Dmytro Kulebos vizitas yra pirmoji per pastaruosius 11 metų Ukrainos diplomatijos vadovo kelionė į Bagdadą.

Tai vyksta po to, kai Irako sostinėje vasarį, praėjus metams po to, kai Maskvos kariai įsiveržė į kaimyninę šalį, apsilankė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Bendroje spaudos konferencijoje Irako užsienio reikalų ministras Fuadas Husseinas (Fuadas Huseinas) sakė, kad Bagdadas yra pasirengęs „padėti abiem šalims pirmiausia pasiekti paliaubas, o tada pradėti diskusijas“.

Tačiau D. Kuleba išreiškė abejones, ar taikos pastangos bus sėkmingos.

„Rusija siekia karo. Ir tai yra didžiausia kliūtis, didžiausias barjeras kelyje į taiką“, – sakė jis žurnalistams.

„Taip nesielgiama, kai norima taikos. Taigi kad ir ką kalbėtų Rusijos pareigūnai... šiandien Rusija nori karo, – tęsė ukrainiečių ministras. – Mums reikia, kad Rusija sutiktų su labai paprastu faktu: ji turi nutraukti karą ir pasitraukti iš Ukrainos teritorijos. Tai suteiks erdvės diplomatijai.“

Pastarosiomis savaitėmis padaugėjo pasiūlymų tarpininkauti Ukrainos ir Rusijos konflikte.

Sekmadienį Abu Dabyje lankęsis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasijus Lula da Silva) sakė, kad su Kinija ir Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) aptarė bendrą tarpininkavimą, ir apkaltino Jungtines Valstijas bei Europą vilkinant konfliktą.

Tuo metu Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) kanceliarija šeštadienį pareiškime nurodė, kad jis su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu „aptarė tolesnius veiksmus organizuojant viršūnių susitikimą dėl taikos“.

2021 ir 2022 metais Irakas tarpininkavo keliuose regioninių varžovių Saudo Arabijos ir Irano pareigūnų derybų etapuose.

Praėjusį mėnesį Rijadas ir Teheranas Kinijoje paskelbė atnaujinantys 2016 metais nutrauktus diplomatinius ryšius.

F. Husseinas pirmadienį atskleidė Irako poziciją Ukrainos ir Rusijos atžvilgiu: „Kai abi šalys įsitikins, kad dialogas yra būtinas, Bagdadas padės joms abiems.“

Irakas palaiko gerus ekonominius ryšius tiek su Kyjivu, tiek su Maskva, o nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, laikosi neutralios pozicijos.

Nors Ukraina užsitikrino paramą Vakaruose, ji siekia sustiprinti diplomatinę paramą ir besivystančiose šalyse, ypač Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

 

 

Gairės: karas Ukrainoje, Dmytro Kuleba, Rusijos invazija, Bagdadas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS