Ukraina teigia besidžiaugianti konstruktyviomis derybomis su Vengrija | Diena.lt

UKRAINA TEIGIA BESIDŽIAUGIANTI KONSTRUKTYVIOMIS DERYBOMIS SU VENGRIJA

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras pirmadienį padėkojo Vengrijai už konstruktyvias derybas, likus kelioms dienoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo, kuriame, tikimasi, vengrų lyderis Viktoras Orbanas atšauks veto milijardinei paramai Kyjivui.

Dmytro Kuleba per susitikimą su Vengrijos kolega Peteriu Szijjarto (Pėteriu Sijartu) Ukrainos pasienio mieste Užhorode sakė, kad jų šešias valandas trukusios derybos buvo „atviros, nuoširdžios ir konstruktyvios“.

P. Szijjarto taip pat teigė, kad abi šalys žengė „vilčių teikiančių žingsnių“, tačiau įspėjo, kad jų „laukia ilgas kelias“.

„Turime daug darbo, bet mes, Vengrijos pusė, esame pasirengę jį atlikti“, – bendroje spaudos konferencijoje kalbėjo P. Szijjarto.

Anksčiau pirmadienį Vengrija sakė Europos Sąjungai pasiūliusi kompromisą dėl milijardinės pagalbos Ukrainai.

Kaimynių Vengrijos ir Ukrainos santykiai pastaruosius kelerius metus yra įtempti, o dar labiau juos pablogino vengrų premjero V. Orbano sprendimas gruodžio mėnesį vetuoti 50 mlrd. eurų ES pagalbos Kyjivui.

P. Szijjarto teigė, kad ES finansinė pagalba Ukrainai yra „ne dvišalis klausimas“ ir diskusijos dėl jo turi vykti Briuselyje.

Bandydamas taisyti santykius ir surasti sprendimus nesutarimams, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė tiesiogiai susitikti su V. Orbanu.

P. Szijjarto bei D. Kulebos pirmadienio derybomis Užhorode siekta, kad būtų padėtas pamatas tokiam susitikimui.

Anot P. Szijjarto, V. Zelenskio ir V. Orbano aukšto lygio susitikimas galėtų būti prasmingas, „jei jis gali duoti rezultatų, galinčių suteikti dvišaliams santykiams naują dimensiją“.

P. Szijjarto Ukrainoje nesilankė nuo pat Rusijos invazijos į šią šalį pradžios 2022 metų vasarį, tačiau šiuo laikotarpiu kelis kartus buvo nuvykęs į Maskvą.

V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, po Rusijos invazijos į Ukrainą palaikantis artimus ryšius su Kremliumi.

Gairės: karas Ukrainoje, Vengrija, Ukraina, Viktoras Orbanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS