Ukraina: teisiniai ginčai PPO dėl grūdų eksporto draudimo buvo sustabdyti | Diena.lt

UKRAINA: TEISINIAI GINČAI PPO DĖL GRŪDŲ EKSPORTO DRAUDIMO BUVO SUSTABDYTI

  • 0

Ukraina ketvirtadienį pranešė, kad jos teisiniai ginčai Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) su kai kuriomis Europos Sąjungos valstybėmis dėl ukrainietiškų grūdų eksporto draudimo buvo sustabdyti.

„Manome, kad ši problema bus pašalinta per artimiausias savaites ir mėnesius (...) Kol ieškome praktinio sprendimo, mūsų ginčai PPO kol kas sustabdyti“, – agentūra „Interfax-Ukraina“ citavo Ukrainos prekybos viceministrą Tarasą Kačką.

Varšuva ketvirtadienį pareiškė, kad tai yra būtinas žingsnis.

„Tikimės tolesnių konstruktyvių Ukrainos veiksmų, siekiant plėtoti tinkamus santykius žemės ūkio klausimais“, – naujienų agentūrai PAP sakė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mulleris (Piotras Miuleris).

Ukrainos eksportuojami grūdai turėtų būti tranzitu gabenami per Europos Sąjungą, visų pirma į Afriką ir Artimuosius Rytus, nes tradiciniai Juodosios jūros keliai dėl Rusijos invazijos yra blokuoti.

Tačiau grūdai dėl logistikos problemų kaupėsi Vidurio Europoje ir skatino kainų vietos rinkose smukimą, todėl kelios šalys paskelbė importo embargą, kurį laikinai patvirtino Briuselis.

Rugsėjo 15 dieną Lenkija kartu su Vengrija ir Slovakija pareiškė, kad pratęs embargą, nors Europos Komisija nusprendė, kad apribojimai turi būti atšaukti.

Dėl šio klausimo tarp sąjungininkių kilo diplomatinis konfliktas, o Kyjivas PPO pateikė skundą.

Šią savaitę Varšuva ir Kyjivas paskelbė, kad susitarė paspartinti Ukrainos grūdų eksporto tranzitą per Lenkiją į trečiąsias šalis – kroviniai bus vežami per Lietuvą ir tikrinami Klaipėdos uoste.

Gairės: karas Ukrainoje, grūdų eksportas, Lenkija, teisiniai ginčai buvo sustabdyti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS