Ukraina tikisi, kad Lenkijos vežėjų blokada prie bendros šalių sienos greitai baigsis | Diena.lt

UKRAINA TIKISI, KAD LENKIJOS VEŽĖJŲ BLOKADA PRIE BENDROS ŠALIŲ SIENOS GREITAI BAIGSIS

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba penktadienį, kalbėdamasis su Lenkijos kolega, išreiškė viltį, kad daugiau nei mėnesį trunkanti Lenkijos sunkvežimių vairuotojų surengta krovinių blokada prie bendros šalių sienos netrukus baigsis.

Vilkikų vairuotojai nuo lapkričio pradžios blokuoja sieną, reikalaudami, kad Ukrainos sunkvežimiams vėl būtų taikoma leidimų įvažiuoti į Europos Sąjunga sistema.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą blokas atsisakė leidimų sistemos, tačiau Lenkijos vežėjai teigia, kad dėl to sumažėjo jų pajamos.

„Pirmiausia reikia nutraukti blokadą, nes tokia situacija, kai mūsų santykius temdo užblokuotos sienos šešėlis, yra nepriimtina ir žalinga“, – Lenkijos kolegai Radoslawui Sikorskiui (Radoslavui Sikorskiui) sakė D. Kuleba.

Naujasis Lenkijos diplomatijos vadovas R. Sikorskis penktadienį atvyko vizito į Ukrainos sostinę.

Tai pirmas jo užsienio vizitas Lenkijos užsienio reikalų ministro kėdėje ir ženklas, kad naujoji Lenkijos vyriausybė rems Kyjivą.

D. Kuleba gyrė šį vizitą kaip pagarbos Ukrainai ženklą.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pasiuntė karius į Ukrainą, Varšuva tapo viena iš ištikimiausių Kyjivo sąjungininkių.

Tačiau prieš spalio mėnesio rinkimus abiejų šalių santykiai pašlijo, o Lenkijos dešinioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), siekdama laimėti daugiau balsų, pasitelkė karo nuovargio retoriką.

Tačiau naujoji vyriausybė, kuriai vadovauja buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, pažadėjo padidinti paramą Kyjivui ir išspręsti Lenkijos vežėjų protestą prie Ukrainos sienos.

„Jaučiame ir suprantame, kad su šia nauja Lenkijos vyriausybe ir konkrečiai (ministru) R. Sikorskiu (...) bus užmegztas labai sėkmingas Ukrainos ir Lenkijos dialogas“, – pridūrė D. Kuleba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS