Ukraina už akių nuteisė 12 metų kalėti Luhansko separatistų lyderį L. Pasečniką | Diena.lt

UKRAINA UŽ AKIŲ NUTEISĖ 12 METŲ KALĖTI LUHANSKO SEPARATISTŲ LYDERĮ L. PASEČNIKĄ

  • 0

Ukraina antradienį už akių nuteisė Luhansko separatistų lyderį Leonidą Pasečniką 12 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad jis pasirašė susitarimą su Kremliumi, lėmusį Rusijos invaziją 2022 metais.

2022 metų vasario 21 dieną L. Pasečnikas ir Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas pasirašė savitarpio pagalbos paktą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Po dviejų dienų jie paprašė V. Putino karinės pagalbos, o dar po trijų dienų Maskva pradėjo invaziją, kuri nuo to laiko siaubia Ukrainą.

Ukrainos valstybės saugumo tarnyba (SBU) savo pareiškime teigė, kad Kremlius pasinaudojo L. Pasečniko pasirašytu susitarimu kaip „formalia dingstimi pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą“.

SBU, naudodama ukrainietišką jo pavardės rašybą, teigė, kad L. Pasičnykas pripažintas kaltu dėl Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimo ir kolaboravimo.

Iki 2014 metų, kai perėjo į kitą pusę ir parėmė prorusišką sukilimą Rytų Ukrainoje, L. Pasečnikas buvo SBU pareigūnas.

Iki 2017 metų, kai pasiskelbė vadinamosios Luhansko liaudies respublikos (LLR) vadovu, L. Pasečnikas vadovavo slaptajai policijai.

SBU teigė, kad L. Pasečnikui taip pat uždrausta 13 metų eiti valstybines pareigas Ukrainoje, o teismas nurodė konfiskuoti „visą jo turtą“.

„Bausmės terminas bus skaičiuojamas nuo faktinio kaltinamojo sulaikymo dienos“, – sakė SBU.

Rusija skelbia aneksavusi keturias sritis Ukrainos rytuose ir pietuose, įskaitant beveik visą Luhansko sritį. L. Pasečnikas yra dažnas svečias Maskvoje.

Likus kelioms dienoms iki Rusijos invazijos L. Pasečnikas paskelbė visuotinę mobilizaciją ir paragino Luhansko srities gyventojus evakuotis.

Donecko separatistas D. Pušilinas pernai buvo pripažintas kaltu dėl tų pačių nusikaltimų ir už akių nuteistas kalėti 15 metų.

Nuo 2014 metų iki 2022 metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, karas Rytų Ukrainoje pareikalavo apie 10 tūkst. gyvybių.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Leonidas Pasečnikas, Luhansko separatistų lyderis, nuteisė už akių
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS