Ukraina žengė žingsnį su Rusija susijusios ortodoksų bažnyčios uždraudimo link | Diena.lt

UKRAINA ŽENGĖ ŽINGSNĮ SU RUSIJA SUSIJUSIOS ORTODOKSŲ BAŽNYČIOS UŽDRAUDIMO LINK

  • 0

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį žengė žingsnį su Rusija susijusios ortodoksų bažnyčios uždraudimo link.

Parlamentarai nubalsavo už jos uždraudimą pirmuoju skaitymu, Kyjivui siekiant nutraukti ryšius su institucijomis, kurios laikomos turinčiomis sąsajų su Maskva.

„Įstatymo projektas Nr. 8371 dėl religinių organizacijų, susijusių su Rusijos Federacija, uždraudimo buvo priimtas per pirmąjį svarstymą. Už jį balsavo 267 (deputatai)", – socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė įstatymų leidėjas Jaroslavas Železniakas.

Prieš Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasirašant įstatymo projektą, jis paprastai turi įveikti du svarstymus Aukščiausiojoje Radoje.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatė Ina Sovsun teigiamai įvertino šį balsavimą ir pavadino jį itin svarbiu.

„Kol kas tai tik pirmasis svarstymas, tačiau tai vis tiek istorinis sprendimas“, – socialiniuose tinkluose nurodė ji.

„Norėdami nugalėti agresorių, turime mąstyti asimetriškai ir nepalikti Rusijai galimybių mums pakenkti“, – pridūrė I. Sovsun.

Neabejotinai šio įstatymo projekto priėmimas parodys, kad žmogaus teisės ir laisvės, už kurias kovoja ir mūsų valstybė, praranda savo prasmę.

2018 metais dalis Ukrainos ortodoksų bažnyčios atsiskyrė nuo Maskvos ir įkūrė nepriklausomą Ukrainos bažnyčią, lojalią Stambule įsikūrusiam patriarchui Baltramiejui.

Praėjusių metų vasarį Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, paaštrėjo ginčai dėl Maskvos ryšių su Ukrainos ortodoksų bažnyčia.

Pernai Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) surengė reidą istoriniame Kyjivo Pečorų lavros vienuolyne dėl jo ryšių su Maskvos patriarchatu.

Ukrainos ortodoksų bažnyčia išreiškė nusivylimą siūlomu draudimu, teigdama, kad jis pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją, kuri garantuoja religijos laisvę.

„Neabejotinai šio įstatymo projekto priėmimas parodys, kad žmogaus teisės ir laisvės, už kurias kovoja ir mūsų valstybė, praranda savo prasmę“, – nurodė ji.

Ukrainoje, kur kai kurie tikintieji vis dar lanko bažnyčias, susijusias su Maskvos patriarchatu, šis siūlomas draudimas vertinamas prieštaringai.

Ukrainos ortodoksų bažnyčios, kuri praėjusią gegužę oficialiai nutraukė ryšius su Rusija, vadovus kai kurie įstatymų leidėjai apkaltino bendradarbiavimu su Rusijos dvasininkais.

Birželį Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto (KIIS) atlikta apklausa parodė, kad du trečdaliai ukrainiečių pritaria visiškam Ukrainos ortodoksų bažnyčios uždraudimui.

Rusija griežtai kritikuoja, jos nuomone, ortodoksų persekiojimą Ukrainoje.

Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas ne kartą išreiškė paramą Maskvos vykdomai invazijai ir tikintiesiems yra sakęs, kad prezidentas Vladimiras Putinas Rusijoje yra Dievo valia.

Gairės: karas Ukrainoje, Ortodoksų bažnyčia, uždraudimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS