Ukrainoje priimtas įstatymas kovai su oligarchų įtaka | Diena.lt

UKRAINOJE PRIIMTAS ĮSTATYMAS KOVAI SU OLIGARCHŲ ĮTAKA

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, skirtą teisinei kovai su pernelyg didele stambiojo verslo įtaka socialiniam bei politiniam šalies gyvenimui, vadinamąjį „deoligarchizacijos įstatymą“.

Teisės aktas priimtas praėjus dienai po to, kai nežinomi užpuolikai apšaudė automobilį, kuriuo buvo vežamas prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausiasis patarėjas Serhijus Šefiras. Pareigūnai mano, kad ta ataka galėjo būti kerštas už planus patvirtinti pastarąjį įstatymą.

Šis teisės aktas įgalioja Nacionalinę saugumo ir gynybos tarybą (NSGT) spręsti dėl asmens pripažinimo oligarchu, remiantis vyriausybės, NSGT nario, Nacionalinio banko, Saugumo tarnybos ar Antimonopolinio komiteto teikimais.

V. Zelenskis šią iniciatyvą pasiūlė anksčiau šiemet, skelbdamas apie naują kampaniją šalies oligarchų įtakai pažaboti, kaltindamas juos pernelyg didele ekonomikos kontrole.

Bus sudaromas specialus oligarchų registras, kuris bus viešai prieinamas.

Pagrindu įtraukti asmenį į šį registrą, kurį sudarys ir tvarkys NSGT, bus bet kurios trys iš keturių sąlygų: reikšminga įtaka žiniasklaidai, dalyvavimas politiniame gyvenime, tikroji monopolinės įmonės nuosavybė, daugiau kaip 1 mln. pragyvenimo minimumų vertės (maždaug 70 mln. eurų pagal dabartinį grivinos kursą) valdomas turtas.

Į šį sąrašą patekusiems asmenims visų pirma bus draudžiama savo lėšomis remti politines partijas, politinių partijų atstovus per rinkimų kampanijas, išskyrus save patį, pirkti „didžiojo privatizavimo“ objektus, finansuoti bet kokių politinių renginių, mitingų ir demonstracijų, kuriuose keliami politiniai šūkiai, organizavimą.

Įstatymas įsigalios praėjus šešiems mėnesiams nuo jo paskelbimo dienos, o numatyta jo galiojimo trukmė – 10 metų.

Teisės akto nuostatos gali būti taikomos tokiems asmenims kaip turtingiausias Ukrainos pilietis Rinatas Achmetovas, įtakingas magnatas Ihoris Kolomoiskis ir buvęs prezidentas Petro Porošenka, aršiai kritikuojantis V. Zelenskio vykdomą politiką.

Įstatymas per antrąjį ir galutinį svarstymą priimtas 279 įstatymų leidėjams balsavus „už“. Minimalus būtinų balsų skaičius buvo 226.

Balsavimas buvo surengtas pareigūnams pareiškus, kad ginkluoti užpuolikai kėsinosi į S. Šefiro gyvybę.

Per išpuolį netoli Lisnykų kaimo, esančio į pietus nuo sostinės Kijevo, į prezidento padėjėjo automobilį pataikė keliolika kulkų. Jis nenukentėjo, tačiau jo vairuotojas buvo „sunkiai sužeistas“.

57 metų S. Šefiras yra buvęs scenaristas ir ilgametis prezidentu tapusio komiko V. Zelenskio sąjungininkas.

Jungtinėse Valstijose viešintis ukrainiečių lyderis po trečiadienio incidento pažadėjo imtis „tvirto atsako“.

„Tokia yra pokyčių valstybėje kaina, tokia yra reformų kaina“, – sakydamas kalbą per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją pabrėžė jis.

Ukrainos policija neatmetė galimybės, kad išpuolis buvo paskatintas politinių motyvų.

Nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenka trečiadienį pareiškė, kad S. Šefiras galėjo būti pasirinktas taikiniu siekiant daryti spaudimą šalies lyderiams arba destabilizuoti „politinę padėtį mūsų šalyje“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kai tauta paims valdyma i savo rankas reikes ir mums ivest panasu istatyma suvaldymui situ dykaduoniu kapitalspekuliantu nes jie to termino nepakencia o jis labai raiskiai isreiskia gerybiu gamybos bei paskirstymo kastus kurie vergiskai skyriasi nuo tiesos kokia ji turetu buti demokratyneje respublikoje atmetus kapitalizmo gegemonijas kuriose izulesni valdo padoresnius======================================

SUSIJUSIOS NAUJIENOS