Ukrainoje suimtas premjero patarėjas, įtariamas šnipinėjęs Rusijai | Diena.lt

UKRAINOJE SUIMTAS PREMJERO PATARĖJAS, ĮTARIAMAS ŠNIPINĖJĘS RUSIJAI

  • 3

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pranešė, kad kontržvalgybos darbuotojai sulaikė ministro pirmininko Volodymyro Hroismano patarėją, vyriausiąjį vyriausybės vertėją, kaip įtariama, užverbuotą Rusijos specialiųjų tarnybų.

SBU vėlyvą trečiadienį paskelbė, kad įtariamasis „specialia įranga rinkdavo informaciją apie vyriausybės veiklą“ ir perdavinėjo ją savo verbuotojams.

Kaltinamas valstybės išdavyste

Tas pareigūnas kaltinamas valstybės išdavyste.

V. Hroismanas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad sulaikytasis buvo „vyriausybės sekretoriato pareigūnas, ilgą laiką dirbęs priešiškos valstybės interesų naudai“.

SBU neatskleidė to vyro tapatybės ar pareigų, tačiau kiti pareigūnai tvirtina, kad buvo suimtas Stanislavas Ježovas.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka sakė, kad S. Ježovas buvo užverbuotas, kai dirbo Ukrainos ambasadoje Vašingtone, ir veikė Rusijos interesų naudai mažiausiai dvejus metus.

S. Ježovo sutuoktinė yra Rusijos pilietė, taigi, jis galėjo būti šantažuojamas arba verčiamas dirbti Maskvai, pridūrė A. Heraščenka, ir paragino suimtąjį bendradarbiauti su tyrėjais.

Kitas vidaus reikalų ministro patarėjas Stanislavas Rečinskis pavadino S. Ježovą „vienu geriausių Ukrainos sinchroninių vertėjų“.

Prieš ateidamas dirbti į Ukrainos vyriausybės sekretoriatą, S. Ježovas dirbo eksprezidento Viktoro Janukovyčiaus administracijoje ir vertėjavo spaudos konferencijose per užsienio lyderių vizitus.

SBU atstovai informavo, kad įtariamasis buvo sulaikytas savo darbo vietoje, bendradarbiaujant Ukrainos vyriausybės administracijai. Pareigūnai atliko kratas jo darbo vietoje ir namuose.

S. Ježovas yra vienas iš keleto aukšto rango ukrainiečių pareigūnų, apkaltintų dirbant Rusijai, po provakarietiškos vadinamojo Maidano revoliucijos 2014 metais, per kurią buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius.

Rusijos ir Ukrainos nesantaika prasidėjo tais pačiais metais, kai Maskva nuo Ukrainos atplėšė ir aneksavo Krymą. Kremlius taip pat kaltinamas separatistinio konflikto kurstymu dviejuose rytiniuose Ukrainos regionuose, kuris per trejus metus pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Šnipinėjo ir pulkininkas

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pranešė, kad savo gretose išaiškino papulkininkį, įtariamą šnipinėjus Rusijai; tai jau antras įtariamas šnipas, išaiškintas per pastarąją parą.

„Būtent šiomis minutėmis vyksta dar vieno Ukrainos piliečio, veikusio nacionalinių interesų nenaudai ir Rusijos specialiųjų tarnybų naudai, neteisėtos veiklos dokumentavimas. Deja, paaiškėjo, kad tai yra mūsų darbuotojas, turintis papulkininkio rangą“, – ketvirtadienį vaizdo įraše, paskelbtame tinklalapyje „YouTube“, pareiškė SBU Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininko pavaduotojas Vitalijus Majakovas.

SBU atstovai spaudai nurodė, kad bendradarbiaujant su Rusijos specialiosiomis tarnybomis buvo demaskuotas vieno iš centrinių SBU padalinių vyresnysis konsultantas-ekspertas.

„SBU operatyvininkai nustatė, kad papulkininkis perdavė tarnybinės informacijos valstybės agresorės atstovams. Jis taip pat padėjo RF specialiosioms tarnyboms vykdyti žvalgybinę ardomąją veiklą kenkiant Ukrainos nacionaliniam saugumui“, – sakoma SBU tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Per kratą įtariamojo namuose SBU pareigūnai rado nešiojamųjų ir planšetinių kompiuterių su susirašinėjimo ir informacijos perdavimo Rusijos specialiosioms tarnyboms įrodymais. „Taip pat buvo paimtas pistoletas TT, dvi granatos F-1 ir daugiau kaip 700 įvairaus kalibro šovinių“, – pridūrė Ukrainos kontržvalgybos atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Turbo Vatnic

Neuzilgo ir P Porašenka bus Rusu šnipas !! M.Saakashvilis Iskur parvaziaves pradejo savo turne po Ukraina ???

Mutanas

Masoniskas snukis. Uz Tevynes isdavima karo laiku, prie sienos kvepia?

taigi

Pravosekų banditų razborkės, vogti beveik neliko ką, tai vienas kitą smaugs :)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS