Ukrainos generalinis prokuroras: rusų kariai sąmoningai naudoja žaginimus, kankinimus ir grobimus | Diena.lt

UKRAINOS GENERALINIS PROKURORAS: RUSŲ KARIAI SĄMONINGAI NAUDOJA ŽAGINIMUS, KANKINIMUS IR GROBIMUS

Į Ukrainą įsiveržusios Rusijos pajėgos sąmoningai naudoja žaginimus, kankinimus ir grobimus, bandydamos įbauginti civilius, trečiadienį JAV įstatymų leidėjams sakė ukrainiečių generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

Jo teigimu, nuo 2022 metų vasario, kai rusai pradėjo invaziją, Ukrainoje užregistruota kone 80 tūkst. karo nusikaltimų.

Kalbėdamas apie lapkritį ukrainiečių pajėgų išvaduotą Chersono sritį, A. Kostinas sakė, kad vien šiame regione rasta maždaug 20 kankinimo kambarių, o daugiau kaip tūkstantis išgyvenusiųjų pranešė apie įvairius pažeidimus, įskaitant elektros šoko naudojimą, skandinimo imitavimą, vertimą išsirengti nuogai, grasinimus sužaloti ir nužudyti.

Vien Chersono srityje užregistruota per 60 išžaginimo atvejų, sakė A. Kostinas. Rusijos pajėgų tebekontroliuojamų Ukrainos teritorijų gyventojai, įskaitant vaikus, priverstinai perkeliami į kitus okupuotus rajonus arba į Rusiją.

Ukrainiečių generalinio prokuroro buvo paklausta apie Rusijos taktikos motyvus, bet jis sakė, kad jam sunku suvokti rusų pajėgų brutalumą civilių atžvilgiu.

Tik išsiaiškinus ir nustačius tiesą, patraukus kaltininkus atsakomybėn ir suteikus tinkamą kompensaciją aukoms ir nukentėjusiesiems, galime sakyti, kad teisingumas įvykdytas.

„Vienintelis galimas paaiškinimas tas, kad jie tiesiog nori nutrinti Ukrainą ir ukrainiečius nuo žemės paviršiaus, – sakė A. Kostinas. – Galbūt todėl, kad jie nori iš tiesų išžudyti mus visus.“

A. Kostiną liudyti pakvietė JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetas. Jo pirmininko, Teksasui atstovaujančio respublikono Michaelo McCaulo (Maiklo Makolo) nuomone, liudijimai apie Rusijos veiksmų brutalumą parodys įstatymų leidėjams ir rinkėjams, kad Jungtinės Valstijos teisingai elgiasi remdamos Ukrainą.

„Tai vyksta dabar. Jie yra monstrai ir turi būti patraukti atsakomybėn“, – sakė M. McCaulas. Jis pridūrė: „Tai daugiau nei karo nusikaltimai. Tai daugiau nei nusikaltimai žmoniškumui. Tai, ką matome Ukrainoje, yra genocidas.“

M. McCaulas taip pat metė iššūkį kolegoms įstatymų leidėjams, sakydamas, kad „istorija mus vertins pagal tai, ką darome čia ir dabar“.

„Jokia šalis negali likti neutrali tokio blogio akivaizdoje“, – teigė jis.

Kongresas 2022 metais patvirtino apie 113 mlrd. dolerių (103,36 mlrd. eurų) ekonominių, humanitarinių ir karinių išlaidų, skirtų padėti Ukrainai. JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ne kartą tvirtino, jog amerikiečiai padės Ukrainai „tiek, kiek reikės“, kad būtų atremta Rusijos invazija, nors, kaip rodo apklausos, visuomenės parama šiai pagalbai sumažėjo.

Kongreso vadovai numato, kad artimiausiais mėnesiais Ukrainai reikės milijardų dolerių papildomos pagalbos.

Ukraina rengiasi pradėti kontrpuolimą, siekdama susigrąžinti Rusijos karių užimtą teritoriją. Pasak M. McCaulo, jis norėtų, jog JAV paremtų Ukrainos pastangas susigrąžinti Krymą, kurį Rusija užėmė 2014 metais, kad Kyjivas galėtų derėtis dėl paliaubų iš stipresnės pozicijos. M. McCaulas siekia, kad JAV ir jų sąjungininkės suteiktų Ukrainai toliašaudės artilerijos ir naikintuvų F-16 kontrpuolimui.

Antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad telefonu kalbėjosi su Atstovų Rūmų pirmininku respublikonu Kevinu McCarthy (Kevinu Makarčiu) ir padėkojo jam už Kongreso abiejų partijų paramą. V. Zelenskis taip pat apibūdino padėtį fronte ir Ukrainos „neatidėliotinus šarvuočių, artilerijos, oro gynybos ir orlaivių poreikius“.

Atstovų Rūmų komitetas taip pat išklausė karo nusikaltimus išgyvenusią 57 metų moterį. Ji sakė, kad penkias dienas buvo vedama į kankinimų kamerą, mušama, verčiama nusirengti, kad buvo grasinama ją išžaginti ir nužudyti. Vienu metu ji buvo verčiama pati kasti sau kapą. Moteris teigė, kad jos namai buvo apiplėšti. Jai pavyko pabėgti, tačiau, anot jos, kiti ukrainiečiai vis dar patiria tokį elgesį Rusijos kontroliuojamose teritorijose.

„Šiuos baisius nusikaltimus reikia sustabdyti“, – sakė ji JAV įstatymų leidėjams. Jos tapatybė nebuvo atskleista baiminantis keršto.

A. Kostinas teigė, kad atskleisti žiaurumus nepakanka.

„Tik išsiaiškinus ir nustačius tiesą, patraukus kaltininkus atsakomybėn ir suteikus tinkamą kompensaciją aukoms ir nukentėjusiesiems, galime sakyti, kad teisingumas įvykdytas“, – kalbėjo A. Kostinas.

Praėjusį mėnesį Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimų, nurodydamas, kad jis yra asmeniškai atsakingas už vaikų grobimą iš Ukrainos. Tačiau praktinės pasekmės yra ribotos, o tikimybė, kad V. Putinas bus teisiamas šiame teisme, yra maža, nes Maskva nepripažįsta TBT jurisdikcijos ir neišduoda savo piliečių.

M. McCaulas naujienų agentūrai AP teigė sieksiantis, kad Teisingumo departamentas ir FTB agentai padėtų prokurorams Ukrainoje, nors abejoja, kad kada nors bus visiškai atsiskaityta už karo nusikaltimus.

„Nežinau, kas nutiks, kaip tai baigsis, – sakė M. McCaulas. – Tačiau bent jau bus istoriniai dokumentai apie tai, ką jie darė, kad kartų kartos galėtų skaityti apie šiuos žiaurumus“.

Gairės: karas Ukrainoje, karo nusikaltimai, Rusijos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS