Ukrainos karių žmonos ir Rusijos aktyvistas paprašė popiežiaus pagalbos | Diena.lt

UKRAINOS KARIŲ ŽMONOS IR RUSIJOS AKTYVISTAS PAPRAŠĖ POPIEŽIAUS PAGALBOS

Grupė Ukrainos karių žmonų ir Kremliaus priešininkas rusų aktyvistas Piotras Verzilovas trečiadienį Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir paprašė jo įsikišti, kad būtų išgelbėti ukrainiečių kariai, tebesikaunantys su Rusijos pajėgomis Mariupolio mieste, metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekse.

„Paprašėme jo atvykti į Ukrainą, pasikalbėti su [Rusijos prezidentu Vladimiru] Putinu, pasakyti: „Paleisk juos.“ Jis tik pasakė, kad už mus melsis“, – po trumpos audiencijos pas pontifiką žurnalistams sakė Kateryna Prokopenko.

Jos vyras Denysas Prokopenka yra vienas iš Nacionalinės gvardijos pulko „Azov“, vadovaujančio „Azovstal“ gynybai, vadų. Šis pramonės kompleksas yra Ukrainos pietrytinio Mariupolio uostamiesčio gynėjų paskutinis bastionas. Likusią šio strategiškai svarbaus miesto dalį Rusijos pajėgos užėmė po kelias savaites trukusios apsiausties.

„Tikimės, kad šis susitikimas tiesiog suteiks mums galimybę išgelbėti jų gyvybes. Esame pasiruošę popiežiaus, jo delegacijos veiksmams; mūsų kariai pasiruošę būti evakuoti į trečiąją šalį“, – sakė K. Prokopenko.

Moterys sakė, kad jų susitikimas su Pranciškumi tetruko apie penkias minutes. Jis įvyko po pontifiko savaitinės bendrosios audiencijos Šventojo Petro aikštėje.

Susitikime taip pat dalyvavo P. Verzilovas, susijęs su pankroko ir protestų grupe „Pussy Riot“. Jis taip pat yra nepriklausomo tinklalapio „Mediazona“,  be kita ko, skelbiančio informaciją apie teismo procesus ir kalinių teisių pažeidimus, leidėjas.

Kita Ukrainos karių žmonų grupės narė Julija Fedosiuk atskleidė, kad jos papasakojo popiežiui, jog „700 mūsų karių yra sužeisti – jiems [išsivystė] gangrena, [atlikta] amputacijų“.

„Daugelis jų nebegyvi. Negalime jų palaidoti, prašėme popiežiaus jiems padėtis, tapti trečiąja šalimi šiame kare ir leisti jiems išvykti [humanitariniu] koridoriumi“, – sakė ji.

„Jis mums pasakė, kad už mus meldžiasi ir kad daro viską, ką gali..

Moteris pridūrė, kad padėtis „Azovstal“ komplekse „baisi – nėra maisto, vandens, jokių medicinos sąlygų, paskutinė ligoninė buvo sugriauta Rusijos bombų, daugybė negyvų karių“.

Kyjivas antradienį pranešė, kad „Azovstal“ tebėra daugiau kaip 1 000 ukrainiečių karių, bet daugelis jų sužeisti. Daugelis jų slapstosi šios sovietinių laikų gamyklos teritorijoje esančiuose požeminiuose bunkeriuose ir tuneliuose.

Praeitą savaitgalį Ukrainos premjero pavaduotoja Iryna Vereščuk sakė, kad viso moterys, vaikai ir senyvi žmonės jau yra evakuoti iš „Azovstal“ per humanitarinę misiją, koordinuotą Jungtinių Tautų ir Raudonojo Kryžiaus.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Azovstal, popiežius Pranciškus, Piotras Verzilovas, Rusijos karių žmonos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS