Ukrainos miesto meras ir deputatai dalyvavo Velyknakčio budėjime Vatikane | Diena.lt

UKRAINOS MIESTO MERAS IR DEPUTATAI DALYVAVO VELYKNAKČIO BUDĖJIME VATIKANE

Popiežius Pranciškus šeštadienį paragino siųsti „taikos ženklus šiomis dienomis, paženklintomis karo siaubo“, sakydamas homiliją per Velyknakčio liturgiją Šv. Petro bazilikoje Vatikane, kurioje taip pat dalyvavo Rusijos pajėgų okupuoto Ukrainos pietrytinio Melitopolio miesto meras ir trys ukrainiečiai įstatymų leidėjai.

Pontifikas pabrėžė, kad „daugelis rašytojų kalbėdavo apie žvaigždėtų naktų grožį, bet karo naktys raižomos šviesos srautų, lemiančių pražūtį“.

Pranciškus tiesiogiai neminėjo Rusijos invazijos Ukrainoje, bet pasisakė už Velykų paliaubas, kad derybomis būtų pasiekta taika. Vis dėlto jo raginimas atrodė likęs neišgirstas, nes Rusija atnaujino raketų atakas prieš Kijevą ir Ukrainos vakarinę dalį, primindama, jog pavojus tebegresia visai šalies teritorijai.

Baigdamas homiliją pontifikas tiesiogiai kreipėsi į Melitopolio merą Ivaną Fedorovą ir Ukrainos deputatus Mariją Mezencevą, Oleną Chomenką ir Rusemą Umerovą, sėdėjusius pirmoje eilėje.

„Tvyrant šiai karo tamsai, žiaurumui, šią naktį visi meldžiamės už jus ir su jumis. Meldžiamės už visus kenčiančius. Galime jiems suteikti tik savo draugiją, savo maldą“, – kalbėjo popiežius ir pridūrė, kad „didžiausias dalykas, ką jūs galite gauti: Kristus prisikėlė“. Paskutinius žodžius jis ištarė ukrainietiškai.

I. Fedorovas buvo pagrobtas ir penkias dienas laikomas Rusijos pajėgų, kai šios užėmė strategiškai svarbų Melitopolį. Miesto meras kartu su minėtais Aukščiausiosios Rados nariais keliavo po Europos sostines, prašydami teikti daugiau pagalbos jų kariaujančiai šaliai. Anksčiau šeštadienį jie susitiko su antru pagal rangą Vatikano pareigūnu – valstybės sekretoriumi Pietro Parolinu (Pjetru Parolinu).

Krikščionims Velykos yra džiaugsmo ir vilties šventė. Jie tiki, kad Jėzus įveikė mirtį, prisikėlęs trečią dieną po savo nukryžiavimo.

„Nes su Jėzumi, prisikėlusiu Viešpačiu, jokia naktis netruks amžinai. Ir net tamsiausią naktį rytinė žvaigždė toliau spindi“, – kalbėjo pontifikas.

Pranciškus dėl raiščių uždegimo negalėjo dalyvauti procesijoje užtemdytoje bazilikoje nešant žvakes. Baltai apsirengęs popiežius sis sėdėjo priešais altorių ant medinio krėslo. Velyknakčio liturgijai vadovavo kardinolas Giovanni Battista Re (Džovanis Batista Rė).

Ant altoriaus laiptų stovėjo eilėmis išsirikiavę kardinolai dramblio kaulo spalvos sutanomis, dėvintys apsaugines kaukes. Šios Velyknakčio mišios Vatikane pirmąkart nuo COVID-19 pandemijos pradžios vyko dalyvaujant tikintiesiems.

Per mišias popiežius pakrikštijo septynis suaugusiuosius. Vatikanas sakė, kad šie nauji tikintieji kilę iš Italijos, Jungtinių Valstijų, Albanijos ir Kubos. Iš kriauklės pavidalo indo Pranciškus liejo švęstą vandenį ant nulenktų galvų, kai krikštijamieji vienas prie kito prieidavo ir išklausydavo, kaip pontifikas ištaria jų vardus.

Sekmadienį Pranciškus aukos Velykų mišias Šv. Petro aikštėje ir paskelbs tradicinį kreipimąsi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“), per kurį paminės pasaulio patiriamus iššūkius ir konfliktus.

Gairės: karas Ukrainoje, Velykos, Vatikanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS