Ukrainos premjeras kviečia popiežių atvykti į šalį, ragina padėti deportuotiems vaikams | Diena.lt

UKRAINOS PREMJERAS KVIEČIA POPIEŽIŲ ATVYKTI Į ŠALĮ, RAGINA PADĖTI DEPORTUOTIEMS VAIKAMS

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis ketvirtadienį pakvietė popiežių Pranciškų apsilankyti jo šalyje per susitikimą Vatikane, kuriame jis taip pat paprašė padėti grąžinti prievarta į Rusiją išvežtus vaikus.

„Pakviečiau Jo Šventenybę asmeniškai aplankyti Ukrainą“, – praėjus kelioms valandoms po popiežiaus audiencijos užsienio spaudos asociacijoje Romoje žurnalistams sakė D. Šmyhalis.

Jis teigė, kad su 86 metų popiežiumi aptarė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą taikos planą, kaip užbaigti karą, kurį pernai sukėlė Rusijos invazija.

Premjeras sakė, kad „šiek tiek išsamiau aptarė įvairius veiksmus, kurių Vatikanas galėtų imtis“, kad padėtų Kyjivui pasiekti savo tikslus.

„Pavyzdžiui, prašiau Vatikano, Jo Šventenybės dalyvavimo, pagalbos, kad į Ukrainą grįžtų vaikai, kai kurie iš jų našlaičiai, kurie buvo išvežti prievarta, daugiausia į Rusiją“, – teigė jis.

Kyjivo duomenimis, nuo 2022 metų vasario mėnesį pradėtos invazijos į Rusiją deportuota daugiau kaip 16 000 ukrainiečių vaikų, daugelis jų, kaip teigiama, apgyvendinti institucijose ir globėjų namuose.

Rusija neigia šiuos kaltinimus ir teigia, kad išgelbėjo Ukrainos vaikus nuo karo siaubo.

Kovo mėnesį Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus.

D. Šmyhalis taip pat susitiko su dviem aukščiausio rango popiežiaus pareigūnais Vatikane – valstybės sekretoriumi Pietro Parolinu (Pjetru Parolinu) ir faktiniu užsienio reikalų ministru Paulu Gallagheriu (Polu Galageriu).

„Valstybės sekretoriate vykusiose nuoširdžiose diskusijose buvo aptarti įvairūs su karu Ukrainoje susiję klausimai, ypatingą dėmesį skiriant humanitariniams aspektams ir pastangoms atkurti taiką“, – sakoma Vatikano pareiškime. – Tame pačiame kontekste buvo iškelta keletas klausimų, susijusių su Bažnyčios gyvenimu ir veikla šalyje.“

Pranciškus ne kartą ragino siekti taikos Ukrainoje, nors Vatikano bandymai tarpininkauti kol kas nedavė jokių rezultatų.

Trečiadienį Romoje vykusioje konferencijoje apie tai, kaip Italijos įmonės galėtų padėti atstatyti Ukrainą, D. Šmyhalis taip pat susitiko su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni (Džordža Meloni).

Gairės: karas Ukrainoje, Popiežius, popiežiaus vizitas, deportuoti vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS