Ukrainos taikos konferencijoje susitikę pasaulio lyderiai parėmė sąžiningą taiką Ukrainoje | Diena.lt

UKRAINOS TAIKOS KONFERENCIJOJE SUSITIKĘ PASAULIO LYDERIAI PARĖMĖ SĄŽININGĄ TAIKĄ UKRAINOJE

  • 0

Pasaulio lyderiai sekmadienį išreiškė paramą Ukrainos nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui, taip pat poreikiui galiausiai pradėti derybas su Rusija dėl karo pabaigos.

Tačiau Ukrainos taikos aukščiausiojo lygio susitikime Šveicarijoje taip pat liko neišspręstų klausimų, kaip ir kada šiuos sprendimus įgyvendinti.

Rusijai jau daugiau kaip dvejus metus tęsiant karą Ukrainoje, savaitgalį daugiau kaip 90 valstybių vadovų dalyvavo taikos aukščiausiojo lygio susitikime Šveicarijos Biurgenštoko kurorte.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasidžiaugė diplomatine renginio, į kurį Rusija nebuvo pakviesta, sėkme. Jis pridūrė, kad antrajame aukščiausiojo lygio susitikime galėtų būti priimti sprendimai dėl karo Ukrainoje užbaigimo sąžiningu ir ilgalaikiu susitarimu.

„Rusija ir jos vadovybė nepasirengusi teisingai taikai“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje teigė jis.

„Rusija gali pradėti derybas su mumis jau rytoj, nieko nelaukdama, jei paliks mūsų teisėtą teritoriją“, – pareiškė jis.

Baigiamajame komunikate, dėl kurio susitarė apie 80 valstybių, dar kartą patvirtintas įsipareigojimas palaikyti Ukrainos teritorinį vientisumą ir teigiama, kad norint rasti ilgalaikį susitarimą dėl karo užbaigimo būtinas „visų šalių dialogas“.

2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą ir sukėlė didžiausią konfliktą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Jos pajėgos vis dar kontroliuoja kiek mažiau nei penktadalį tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos teritorijos, įskaitant 2014 metais aneksuotą Krymo pusiasalį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareikalavo, kad Ukraina išvestų savo karius iš šalies rytų ir pietų, jei nori, kad invazija būtų nutraukta.

„Ilgas ir sudėtingas kelias“

„Norint pasiekti taiką, būtinas visų šalių dalyvavimas ir dialogas“, – sakoma baigiamajame aukščiausiojo lygio susitikimo komunikate.

Be to, jame dar kartą patvirtinamas įsipareigojimas gerbti „visų valstybių, įskaitant Ukrainą, suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą jų tarptautiniu mastu pripažintose ribose“.

Komunikate priduriama, kad bet koks grasinimas branduoliniu ginklu ar jo panaudojimas konflikto metu yra nepriimtinas ir kad aprūpinimas maistu „neturi būti paverstas ginklu“.

Komunikate didžioji dauguma susitikime dalyvavusių šalių taip pat paragino apsikeisti karo belaisviais ir grąžinti į Ukrainą „visus deportuotus ir nelegaliai perkeltus vaikus“ bei kitus neteisėtai sulaikytus ukrainiečius.

Tačiau ne visos šalys pritarė komunikatui – Indija, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai buvo vienos iš jų.

Indijos delegacijos aukščiausiojo lygio susitikime vadovas Pavanas Kapooras (Pavanas Kapuras) nurodė, kad Naujasis Delis ir toliau tiki, jog taikai užtikrinti „reikia sutelkti visas suinteresuotąsias šalis ir abiem pusėms nuoširdžiai ir praktiškai bendradarbiauti“.

Komunikate teigiama, kad šalys įsipareigojo imtis „konkrečių veiksmų [...] siekiant toliau įtraukti visų pusių atstovus“, tačiau kol kas neaišku, kaip į šį procesą bus įtraukta kita karo pusė – Rusija.

„Laukia ilgas ir sudėtingas kelias“, – pripažino Šveicarijos prezidentė Viola Amherd.

Kremliaus reikalavimai

Socialiniame tinkle „X“ V. Zelenskis nurodė: „Svarbu, kad visi aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai palaikė Ukrainos teritorinį vientisumą, nes be jo nebus ilgalaikės taikos.“

Tačiau savaitgalį vykusi Ukrainos taikos konferencija buvo surengta tuo metu, kai Kyjivas susiduria su sunkumais mūšio lauke.

Susitikimo metu Ukrainos prezidentas pareiškė, kad dabartinės Vakarų karinės pagalbos nepakanka karui laimėti.

„Pagalba yra. Yra rimtų paketų. Ar to pakanka, kad laimėtume? Ne. [...], – žurnalistams sakė prezidentas.

Susirinkę pasaulio lyderiai atmetė V. Putino raginimus išvesti Ukrainos karius iš pietinės ir rytinės šalies dalies, kurią Maskva teigia aneksavusi.

Nepaisant to, sekmadienį Kremlius primygtinai pareikalavo, kad Ukraina „apsvarstytų“ V. Putino reikalavimus, argumentuodamas padėtimi fronte.

„Dabartinė padėties fronte dinamika aiškiai rodo, kad padėtis ukrainiečiams toliau blogėja“, – sekmadienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Tikėtina, kad politikas, kuris savo šalies interesus iškelia aukščiau už savo ir savo šeimininkų interesus, apmąstytų tokį pasiūlymą“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Rusija sekmadienį pareiškė, kad jos kariai užėmė kaimą Pietų Ukrainoje ir toliau žengia fronto linijoje prieš Ukrainos kariuomenę, kuriai trūksta karių ir amunicijos.

„Rytų pajėgų daliniai išlaisvino Zahirnės gyvenvietę Zaporižios srityje ir užėmė palankesnes pozicijas“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos  pranešime.

Gairės: karas Ukrainoje, taika, Ukraina, sąžininga taika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS