Ukrainos taikos konferencijoje teigiama, kad karui užbaigti būtinas visų šalių dialogas | Diena.lt

UKRAINOS TAIKOS KONFERENCIJOJE TEIGIAMA, KAD KARUI UŽBAIGTI BŪTINAS VISŲ ŠALIŲ DIALOGAS

  • 0

Tarptautiniame Ukrainos taikos aukščiausiojo lygio susitikime kelios dešimtys šalių sekmadienį pareiškė, kad reikia gerbti Kyjivo „teritorinį vientisumą“ ir pridūrė, kad norint rasti ilgalaikį susitarimą būtinas „visų šalių dialogas“.

Baigiamajame komunikate, paskelbtame baigiantis svarbiam dviejų dienų taikos aukščiausiojo lygio susitikimui Šveicarijoje, didžioji dauguma šalių taip pat parėmė raginimą apsikeisti paimtais į nelaisvę kariais ir grąžinti deportuotus ukrainiečių vaikus.

Tačiau ne visi susitikimo dalyviai pritarė šiam dokumentui. Ekranuose buvo matyti, kad tarp šį dokumentą remiančių valstybių nėra Indijos, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

„Manome, kad taikai pasiekti būtinas visų šalių dalyvavimas ir dialogas“, – teigiama baigiamajame komunikate.

Dokumente taip pat dar kartą patvirtintas įsipareigojimas laikytis „visų valstybių, suvereniteto, nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo principų jų tarptautiniu mastu pripažintose ribose.“

Į taikos aukščiausiojo lygio susitikimą Šveicarijos Biurgenštoko kurorte susirinko daugiau kaip 90 šalių, kad aptartų Kyjivo pasiūlymus dėl karo užbaigimo.

Maskva į aukščiausiojo lygio susitikimą nebuvo pakviesta ir teigė, kad Ukrainos taikos susitikimas be Rusijos dalyvavimo yra absurdiškas ir beprasmis.

Kyjivas dėjo daug pastangų, siekdamas, kad aukščiausiojo lygio susitikime dalyvautų šalys, palaikančius draugiškus santykius su Rusija.

Baigiamajame dokumente taip pat raginama apsikeisti visais turimais karo belaisviais ir grąžinti į Ukrainą visus prievarta deportuotus ir neteisėtai perkeltus ukrainiečių vaikus.

Kyjivas kaltina Rusiją prievarta deportavus beveik 20 tūkst. vaikų iš kai kurių Rytų ir Pietų Ukrainos dalių, kurių kontrolę yra perėmusios rusų pajėgos.

Aukščiausiojo lygio susitikime darbo grupės taip pat sprendė pasaulinio aprūpinimo maistu ir branduolinės saugos klausimus.

„Aprūpinimas maistu jokiu būdu negali būti paverstas ginklu“, – teigiama deklaracijoje ir priduriama, kad prieiga prie Juodosios ir Azovo jūrų uostų yra labai svarbi pasauliniam maisto tiekimui.

Be to, šalys taip pat paragino Ukrainą „visapusiškai kontroliuoti“ Zaporižios atominę elektrinę (AE).

Ukrainos pietuose esanti Zaporižios AE yra didžiausias Europoje branduolinės energijos objektas, kurį nuo karo pradžios kontroliuoja Rusijos pajėgos.

Gairės: Ukrainos taikos konferencija, karas Ukrainoje, Rusija, teritorinis vientisumas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS