V. Janukovyčius susitiko su V. Putinu aptarti strateginės partnerystės | Diena.lt

V. JANUKOVYČIUS SUSITIKO SU V. PUTINU APTARTI STRATEGINĖS PARTNERYSTĖS

  • 3

V. Janukovyčius susitiko su V. Putinu aptarti strateginės partnerystės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo kolega Ukrainoje Viktoras Janukovyčius susitiko penktadienį Sočyje aptarti strateginio bendradarbiavimo sutarties, pranešė Ukrainos prezidentūra. Apie šį susitikimą iš anksto nebuvo pranešta.

„Ukrainos prezidentas Vilktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko Sočyje“, – paskelbė prezidentūra, V.Janukovyčiui grįžtant iš trijų dienų vizito Kinijoje.

„Šių valstybių vadovai aptarė prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo įvairiose ekonomikos šakose ir pasirengimo būsimam strateginės partnerystės sutarties klausimus“, – sakoma Ukrainos prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Anksčiau penktadienį leidinys zn.ua pranešė, kad Ukraina neva veda derybas su Rusija dėl mažiausiai 12 mlrd. dolerių kredito ir galimo kontrakto tarp „Gazprom“ ir Ukrainos privačių bendrovių dėl 10 mlrd. kubinių metrų dujų tiekimo nuo 2014-ųjų sausio po 210-230 dolerių už tūkstantį kubų.

Ukrainos prezidentas atidėjo kelionę į Maltą

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atidėjo planuotą kelionę į Maltą, paskelbta prezidentūros tinklalapyje, o nė kiek nenurimusi opozicija tuo metu tęsia protestus.

„Prezidentas priėmė sprendimą perkelti planuotą kitai savaitei vizitą Maltoje dėl būtinybės susikaupti į vidaus politikos klausimų sprendimą“, – sakė žurnalistams penktadienį per spaudos konferenciją Užsienio reikalų ministerijos Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebijnosas.

„Tikimės artimiausiu metu su Malta suderinti naujas to vizito datas“, – pridūrė jis.

Dėl apsilankymo Ukrainos protestuotojų stovykloje Rusija pasmerkė Vokietijos atstovą

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas penktadienį pareiškė, kad užsienio pareigūnų dalyvavimas Ukrainoje besiklostančiuose politiniuose įvykiuose yra „kišimasis“ į šalies vidaus reikalus, kritikuodamas Vokietijos užsienio reikalų ministrą dėl apsilankymo opozicijos protestų stovykloje.

Duodamas interviu televizijai, D.Medvedevas sakė, kad užsienio pareigūnai turi teisę susitikti su Ukrainos opozicijos lyderiais, bet „dalyvauti tokiuose renginiuose – atleiskit, tačiau tai vadinama labai paprastai: kišimusi į vidaus reikalus“.

Trečiadienį Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė) perėjo su opozicijos lyderiais per demonstrantų stovyklą Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, kur eurointegracijos šalininkai protestuoja prieš vyriausybės sprendimą nusigręžti nuo Europos Sąjungos (ES) ir vėl stiprinti ryšius su Rusija.

„Atvyksta mūsų partneriai – užsienio reikalų ministro lygio – ir eina ne tiesiog pasikalbėti su vadovybe, su opozicija, kas būtų normalu; jie eina tiesiai į politinių įvykių tankmę, eina į renginius, kurie kertasi su esamomis mitingų organizavimo taisyklėmis, dalyvauja tuose renginiuose“, – piktinosi jis.

„Galvoju, kaip jaustųsi mūsų partneriai vokiečiai, jeigu, pavyzdžiui, Rusijos užsienio reikalų ministras nueitų į kokį nors susirinkimą, prieštaraujantį Vokietijos taisyklėms? Nemanau, kad jie tai palaikytų draugišku žingsniu“, – pareiškė premjeras.

Rusijos premjeras D. Medvedevas: Kijevas laikosi pragmatiškos pozicijos ES atžvilgiu

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Ukrainos sprendimas atidėti asociacijos sutarties pasirašymą su Europos Sąjunga (ES) atitinka šios kaimyninės šalies konstituciją ir yra pagrįstas potencialios naudos bei nuostolių analize.

„Jie priėmė savo sprendimą – ir, man regis, – visiškai pagal (Ukrainos) konstituciją, nieko nepažeisdami. Tiek vyriausybė, tiek prezidentas turi teisę priimti sprendimus, kokiuose aljansuose dalyvauti, kokius dokumentus pasirašinėti“, – D.Medvedevas sakė duodamas interviu pagrindinėms Rusijos televizijoms.

Jo nuomone, Ukrainos vyriausybė tą sprendimą priėmė remdamasi pragmatiškais skaičiavimais.

„Jie paskaičiavo ir suprato, kad šiuo metu tam nėra pasiruošę. Dėl to, tikėtina, priėmė sprendimą dėl visa pikta atidėti atitinkamo dokumento pasirašymą. Tai jų vidaus reikalas. Mes tiesiog atkreipėme dėmesį į jiems galinčias kilti problemas“, – aiškino Rusijos premjeras.

Kijevas planavo pasirašyti asociacijos sutartį su ES per Vilniuje lapkričio 28–29 dienomis vykusį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, tačiau lapkričio 21-ąją Ukrainos vyriausybė netikėtai paskelbė stabdanti pasiruošimus to dokumento pasirašymui.

Šis žingsnis išprovokavo masinius eurointegracijos šalininkų protestus Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose. Protestuotojai, pasipiktinę premjero Mykolos Azarovo vyriausybės sprendimu, užėmė Nepriklausomybės aikštę Kijevo centre ir sostinės administracijos pastatą, taip pat blokavo kai kuriuos svarbius vyriausybinius pastatus.

Milicijos duomenimis, nuo masinių demonstracijų Kijeve pradžios per susirėmimus buvo sužeisti iš viso per 400 žmonių.

Ukrainos vadovas V. Janukovyčius grįžta į krizės apimtą šalį

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį grįš į Kijevą po viešnagės Kinijoje, jo šalį apėmus didžiausiai per pastarąjį dešimtmetį politinei krizei, kurią išprovokavo jo vyriausybės atsisakymas pasirašyti sutartį dėl glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES).

Per tris prezidento kelionės dienas už eurointegraciją pasisakantys demonstrantai įsitvirtino centrinėje Kijevo aikštėje ir blokavo svarbius vyriausybės pastatus, o JAV ir ES pareigūnai išsakė jų kovą palaikančių pareiškimų.

Tuo pačiu metu Rusija, kuri nori įtraukti Ukrainą į muitų sąjungą tarp kelių buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, sugriežtino savo toną, smerkdama Vakarų šalių „isteriją“ dėl to klausimo.

Žodinė priešprieša suintensyvėjo ketvirtadienį, Kijeve vykstant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimui.

„Raginame Ukrainos vyriausybę įsiklausyti į savo žmonių, kurie nori gyventi laisvėje, balsus, – pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland (Viktorija Njuland). – Toks yra Ukrainos momentas: išpildyti žmonių lūkesčius, arba juos nuvilti ir rizikuoti nugrimzti į chaosą bei smurtą.“

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tikino, kad ši krizė yra pernelyg sureikšminta.

„Ši padėtis susijusi su isterija, kuri apėmė kai kuriuos europiečius dėl fakto, kad Ukraina, naudodamasi savo suverenia teise, nusprendė šiuo metu nepasirašyti tam tikrų sutarčių, kurias Ukrainos ekspertai ir pareigūnai pripažino nenaudingomis“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo S.Lavrovo pasisakymą Kijeve.

Buvo keliamos prielaidos, kad V.Janukovyčius gali užsukti į Maskvą, grįždamas iš Kinijos. Ukrainos premjeras Mykola Azarovas praeitą savaitgalį teigė, kad toks vizitas įvyks „neabejotinai“.

Tačiau ketvirtadienio vakarą nei V.Janukovyčiaus biuras, nei Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas nepatvirtino, jog šis vizitas įvyks.

Pats V.Janukovyčius savo pranešime, paskelbtame po susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir pasirašius sutarčių dėl 8 mlrd. JAV dolerių vertės dvišalio bendradarbiavimo, nurodė, kad jiedu diskutavo apie „mūsų strateginės partnerystės stiprinimą“.

Kreipdamasis į ESBO susitikimo dalyvius, Ukrainos premjeras sakė, kad jo vyriausybė „pasiruošusi dialogui“ su oponentais.

Tačiau M.Azarovas pažymėjo, jog ES lyderiai dėl sutarčių turėtų diskutuoti su valdžia, o ne opozicija.

„Naciai, ekstremistai ir nusikaltėliai negali būti eurointegracijos partneriais“, – jis sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrui Guido Westerwelle (Gvidui Vestervelei).

Tuo tarpu kalinama Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko ragino Vakarų šalis paskelbti sankcijas V.Janukovyčiui ir jo šeimai.

„Tikslinės sankcijos jam ir jo šeimai yra vienintelė kalba, kurią jis supranta“, – buvusios premjerės, paskelbusios bado streiką iš solidarumo su protestuotojais, žodžius citavo jos advokatas.

"Gazprom": pigesnėmis dujomis Ukrainos lojalumo nenupirksi

Rusijos dujų monopolininko "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas naiva pavadino idėją sumažinti gamtinių dujų kainą Ukrainai mainais už jos prisijungimą prie Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos.

"Mes - ne turguje. Toks klausimas (dujų kainos mažinimas Ukrainai - red.) šiuo metu nesvarstomas. Pigesnėmis dujomis Ukrainos lojalumo nenupirksi", - pareiškė A.Medvedevas.

Toks vieno "Gazprom" vadovų pasisakymas prieštarauja Rusijos pirmojo vicepremjero Igorio Šuvalovo neseniai išsakytai minčiai, jog Ukraina gali tikėtis pigesnių dujų, jei prisijungtų prie Muitų Sąjungos.

Maskva siekia, kad Ukraina prisidėtų prie Muitų sąjungos, kuriai dabar priklauso Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.

Aukštas Ukrainos pareigūnas atmeta opozicijos reikalavimus surengti pirmalaikius rinkimus

Vienas aukštas Ukrainos pareigūnas ketvirtadienį atmetė opozicijos reikalavimą surengti pirmalaikius prezidento rinkimus, šalį krečiant masiniams gatvių protestams, o Vakarų valstybių pareigūnams mėginant padėti rasti išeitį iš šios krizės.

Tūkstančiai įpykusių ukrainiečių jau kelias dienas protestuoja prieš prezidento Viktoro Janukovyčiau netikėtą sprendimą įšaldyti ryšius su Europos Sąjunga (ES) ir milicijos jėgos naudojimą prieš demonstrantus.

Tačiau premjero pavaduotojas Serhijus Arbūzovas sakė televizijai „1+1“, jog nebus išpildyti protestuotojų pagrindiniai reikalavimai: kad atsistatydintų ministrų kabinetas ir būtų surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai.

„Nematau tame jokios prasmės, – teigė S.Arbūzovas. – Nėra biudžeto pirmalaikiams rinkimams.“

Tuo tarpu Europos aukščiausioji žmogaus teisių institucija ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė ir ją nuversti siekiantys opozicijos lyderiai priėmė pasiūlymą sukurti komisiją, kuri ištirtų praeitą savaitgalį prasiveržusį smurtą prieš protestuotojus.

Europos Tarybos atstovas Danielis Holtgenas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad tą komisiją sudarys po vieną vyriausybės ir opozicijos atstovą, o Taryba deleguos trečiąjį narį, turintį didelę patirtį žmogaus teisių reikaluose.

Praeitą šeštadienį ir sekmadienį protestuotojus riaušių policija, ginkluota guminėmis lazdomis, o tie susirėmimai padidino pasipiktinimą opozicijoje, kuri jau anksčiau buvo įtūžusi dėl V.Janukovyčiaus sprendimo padėti į stalčių sutartį, pagal kurią būtų užmegzti glaudesni politiniai ir ekonomikos ryšiai su ES.

Protestuotojai apskritą parą budi Ukrainos sostinės centrinėje aikštėje ir laiko užėmę Kijevo miesto administracijos pastatą, taip pat blokuoja vyriausybės biurų prieigas.

Kijevo teismas nurodė demonstrantams iki pirmadienio palikti miesto administracijos pastatą, o sostinės policijos viršininkas perspėjo, kad jiems nepaklusus gali būti panaudota jėga.

„Mes stengiamės nenaudoti jėgos. Tačiau jeigu bus pažeidinėjami įstatymai, veiksime ryžtingai ir griežtai“, – policijos vadovo Valerijaus Mazano žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.
Kol kas nepasiūlyti jokie kandidatai į planuojamą tyrimo komisiją, sakė D.Holtgenas, ir neaišku, kada ji galėtų pradėti darbą.

Tačiau „skaidrumas ir susitikimas atlikti šį tyrimą taps pirmuoju žingsniu, atkuriant pasitikėjimą Ukrainoje“, sakoma Europos Tarybos vadovo Thorbjorno Jaglando (Torbjorno Jaglando) pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ikaskit sau i subines, degradave globalistu pakalikai,ka jie nores,ta ir nutars,ir padarys, nes yra didziausiu valstybiu vadovai. Kiauksekit,nors kol kakiai pabyres,i sveikata. :D

arvys

susitiko du savo saliu isdavikai,tai gero nieko nelauk,vienas liliputas isdulkins stambuoli ,bet reikia tiketis ,kad anksciau ar veliau jie abu kabes ant stulpu ...toks dazniausiai buna isdaviku likimas...

o

ko ruskiai kisa savo nosi ar pasiilgo /brolybes/?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS