UNESCO parūpins neperšaunamų liemenių ir šalmų Ukrainoje dirbantiems žurnalistams | Diena.lt

UNESCO PARŪPINS NEPERŠAUNAMŲ LIEMENIŲ IR ŠALMŲ UKRAINOJE DIRBANTIEMS ŽURNALISTAMS

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) ketvirtadienį pranešė, kad parūpins neperšaunamų liemenių ir šalmų Ukrainoje dirbantiems žurnalistams po kelių reporterių, ruošusių reportažus apie Rusijos invaziją, žūties.

UNESCO taip pat organizuos mokymus internetu, kaip dirbti ir suteikti pirmąją pagalbą karo zonose. Be to, ji bandys netrukus surengti asmeninius mokymus žurnalistams vakariniame Lvivo mieste, į kurį iš apsuptos sostinės Kijevo persikėlė daug žiniasklaidos organizacijų.

„Žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai rizikuoja savo gyvybėmis Ukrainoje, kad suteiktų gyvybės gelbstinčios informacijos vietos gyventojams ir informuotų pasaulį apie šio karo tikrovę“, – sakoma UNESCO generalinės direktorės Audrey Azoulay (Odri Azolė) pranešime.

Pirmoji 125 liemenių ir šalmų partija bus išdalinta pirmiausia Ukrainos žurnalistams, „kurie anksčiau pranešė apie vietoje esančias problemas ir yra priversti atlikti karo korespondentų vaidmenį, nors yra nepasiruošę pavojams, su kuriais dabar susiduria“, nurodė agentūra.

Anot jos, nuo Rusijos invazijos pradžios prieš tris savaites žuvo mažiausiai keturi žurnalistai, tarp jų „Fox News“ operatorius ir ukrainietė, padėjusi jo komandai.

Taip pat žuvo amerikiečių dokumentinių filmų kūrėjas Brentas Renaud (Brentas Reno) ir ukrainiečių reporteris Jevhenas Sakunas. Jų mirtis išprovokavo žiniasklaidos grupių protestus, kad Rusijos pajėgos nesugeba apsaugoti karo reporterių, kaip reikalauja tarptautinė teisė.

UNESCO taip pat pranešė, kad skirs lėšų Ukrainos nacionalinės žurnalistų sąjungos karštajai linijai, į kurią žurnalistai galėtų kreiptis prireikus evakuotis iš pavojingos zonos.

Gairės: karas Ukrainoje, UNESCO, žurnalistai, neperšaunamos liemenės, šalmai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS