Uzbekistano vyriausybė: prezidento sveikatos būklė kritinė | Diena.lt

UZBEKISTANO VYRIAUSYBĖ: PREZIDENTO SVEIKATOS BŪKLĖ KRITINĖ

  • 0

Uzbekistano vyriausybė penktadienį paskelbė, kad sergančio prezidento Islamo Karimovo būklė yra kritinė, – po savaitę sklandžiusių gandų, kad beveik 27 metus šalį valdęs lyderis gali būti arti mirties.

„Brangūs tėvynainiai! Su dideliu sunkumu širdyje pranešame, kad praėjusią parą mūsų prezidento sveikatos būklė smarkiai pablogėjo. Gydytojų nuomone, ji šiuo metu yra kritinė“, – rašoma vyriausybės pareiškime.

Iki penktadienio kelias dienas rodėsi neoficialūs pranešimai, kad I.Karimovas merdėja arba net yra miręs.

Šaltiniai Uzbekistano vyriausybėje atsisakė komentuoti kai kurių užsienio žiniasklaidos priemonių pranešimus, kad I.Karimovas jau yra miręs. Jo duktė Lola anksčiau šią savaitę sakė, kad jos 78 metų tėvas dėl kraujo išsiliejimo į smegenis gydomas ligoninėje.

I.Karimovo autoritariškas režimas, slopindamas opoziciją, Uzbekistaną valdo nuo 1989 metų ir nėra iškėlęs jokio numanomo politinio įpėdinio. Viešumoje I.Karimovas nesirodė nuo rugpjūčio vidurio, o praėjusį savaitgalį jo vyriausybė pripažino, kad jis serga.

Ketvirtadienį Uzbekistanas šventė Nepriklausomybės dieną ir daug kas manė, kad jeigu vyriausybė ir paskelbs pranešimą apie jo būklę, tai bus padaryta tik po švenčių.

Gerbiama centrinės Azijos naujienų svetainė Fergana.ru penktadienį paskelbė nuotraukas iš I.Karimovo gimtojo Samarkando miesto, kuriose, regis, matyti, kaip laidojimo biuro žmonės dirba sklypelyje istorinėse miesto kapinėse, kur yra palaidoti I.Karimovo šeimos nariai.

Nežinomybė dėl I.Karimovo būklės kėlė susirūpinimą, kad Uzbekistane gali prasidėti ilgos klanų kovos dėl valdžios ir kad tuo galėtų pasinaudoti radikalūs islamistai.

I.Karimovas po Sovietų Sąjungos žlugimo sugebėjo apsaugoti šią strateginę reikšmę turinčią centrinės Azijos valstybę nuo visiškos izoliacijos, pasitelkęs Rusijos, Kinijos ir Vakarų kiršinimo taktiką.

Apie šio lyderio sveikatos būklę jau seniai sklandė prieštaringi gandai, bet jis neturi aiškaus politinio įpėdinio. Šalyje niekada nėra buvę rinkimų, kuriuos tarptautiniai stebėtojai būtų pripažinę laisvais ir sąžiningais.

I.Karimovas 1991 metais laimėjo pirmuosius Uzbekistano rinkimus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, o pernai gegužę daugiau kaip 90 proc. balsų buvo perrinktas penktai kadencijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS