Užsienio reikalų ministras: Ispanija atšaukia savo ambasadorių Argentinoje | Diena.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS: ISPANIJA ATŠAUKIA SAVO AMBASADORIŲ ARGENTINOJE

Ispanijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad „galutinai“ atšaukia savo ambasadorių Argentinoje, šios šalies prezidentui Javierui Milei (Chavjerui Milėjui) atsisakius atsiprašyti už tai, kad ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) žmoną pavadino korumpuota.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas) pareiškė, kad savaitgalį konsultacijoms iškviestas pasiuntinys „galutinai liks Madride. Argentina nebeturės Ispanijos ambasadoriaus“.

J. Milei ketvirtadienį pareiškė, kad Ispanijos sprendimas atšaukti ambasadorių iš Buenos Airių, kilus diplomatiniam ginčui, yra absurdiškas ir pridūrė nesiruošiantis pasitelkti politikos „akis už akį“.

„Tai absurdas, būdingas arogantiškam socialistui“, – sakė J. Milei ir pridūrė, kad, nors įtampa auga, jis neatšauks Argentinos ambasadoriaus iš Madrido.

Savaitgalį Ispanijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ organizuotoje konferencijoje Madride Argentinos lyderis sukėlė Ispanijos vyriausybės pasipiktinimą.

J. Milei išplūdo socializmą ir užsipuolė P. Sancheso žmoną Begoną Gomez (Begoną Gomes) jos neįvardydamas.

„Pasaulinis elitas nesuvokia, koks destruktyvus gali būti socializmo idėjų įgyvendinimas, – sakė J. Milei. – Jie nežino, kokią visuomenę ir šalį tai gali sukurti, kokie žmonės laikosi įsikibę valdžios ir kokį piktnaudžiavimo lygį tai sukelia.“

Jis pridūrė: „Kai, tarkime, turi korumpuotą žmoną, tai tampa nešvaru, o tu leidi sau pagalvoti apie tai penkias dienas.“

Tai absurdas, būdingas arogantiškam socialistui.

Ispanijos ministras pirmininkas neseniai svarstė galimybę atsistatydinti, prokurorams pradėjus preliminarų tyrimą dėl korupcijos jo žmonos atžvilgiu, bet jis buvo greitai nutrauktas.

Praėjus kelioms valandoms po J. Milei komentaro Ispanija konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių, o J. M. Albaresas pasmerkė apsilankiusį prezidentą už įžeidinėjimą.

Jis pareikalavo, kad Argentinos prezidentas viešai atsiprašytų ir sakė, kad Madridas neatmeta galimybės nutraukti diplomatinius santykius su Argentina, jei to nebus. P. Sanchezas taip pat paragino J. Milei atšaukti savo komentarus.

Tačiau Argentinos vyriausybė pasmerkė tai, ką pavadino „įžūliais ir impulsyviais grasinimais“, ir pareikalavo, kad P. Sanchezo vyriausybė pati atsiprašytų.

J. Milei, save vadinantis „anarchokapitalistu“, praėjusį lapkritį laimėjo rinkimus ir pradėjo eiti pareigas žadėdamas sumažinti didžiulę Argentinos valstybės skolą iki nulio.

Jis pradėjo vykdyti taupymo programą, pagal kurią vyriausybė ženkliai apkarpė subsidijas transportui, degalams ir energijai. Tačiau jis taip pat išgarsėjo savo kontroversiškomis pastabomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS