V. Janukovyčius – apie Ukrainos suverenitetą ir tarptautinę integraciją | Diena.lt

V. JANUKOVYČIUS – APIE UKRAINOS SUVERENITETĄ IR TARPTAUTINĘ INTEGRACIJĄ

Dėl Asociacijos sutarties su ES pasirašymo dar daug neaiškumų

Ukraina kol kas nerado sprendimo klausimui dėl pasekmių jos ekonomikai apribojimo pasirašius Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES), teigia prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Jeigu kalbėti apie darbą dėl laisvosios prekybos zonos sutarties (su ES), tai jis pareikalaus kažkiek mūsų laiko, ir mes dar turime daug neaiškumų. Pasakysiu tiesiai: mes kol kas neradome atsakymo, kaip galime iki minimumo sumažinti neigiamas pasekmes“, - ketvirtadienį interviu ukrainiečių žiniasklaidos priemonėms sakė prezidentas.

„Žinoma, turime pamatyti, ką mums tai duos (kalbant apie) trumpalaikę, vidutinę ir ilgalaikę perspektyvas“, - pažymėjo jis.

Susitarimas su Maskva neprieštarauja Ukrainos integracijai į ES

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį sakė, kad jo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu suderėtas finansinės pagalbos Ukrainai susitarimas neprieštarauja Kijevo keliui integracijos į Europos Sąjungą (ES) link.

„Čia (pasirašytuose dokumentuose) nėra prieštaravimų tarp Ukrainos kurso ir bet kokios integracijos“, - žurnalistams sakė V.Janukovyčius, Rusijai antradienį sutikus nupirkti 15 mlrd. dolerių Ukrainos skolos euroobligacijomis ir trečdaliu sumažinti sąskaitą Ukrainai už gamtines dujas.

Jis tvirtino, kad Kijevas gali suderinti ES asocijuotos narės statusą su stebėtojos statusu Muitų sąjungoje ir Eurazijos ekonominėje sąjungoje.

„Taip, žinoma. Tai šiandien neprieštarauja jokiems tarptautiniams dokumentams. Ukraina turi rasti tokį tarpusavio santykių su strateginiais partneriais modelį, kuris tenkintų visus“, - sakė prezidentas, atsakydamas į klausimą, ar Ukraina potencialiai gali būti ir stebėtoja Eurazijos ekonominėje sąjungoje, ir stebėtoja Muitų sąjungoje, ir asocijuota ES narė.

Ukraina nori tapti stebėtoja Eurazijos ekonominėje sąjungoje

Ukraina tikisi gauti stebėtojos statusą Eurazijos ekonominėje sąjungoje, ketvirtadienį Kijeve žurnalistams sakė prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Kalbant apie Eurazijos sąjungą, taip pat ir Astanoje šių metų rugpjūtį mes pateikėme raštišką paraišką, kad siūlome svarstyti Ukrainos, kaip stebėtojos, dalyvavimą Eurazijos sąjungoje“, - sakė V.Janukovyčius.

Kitos šalys neturėtų kištis į Ukrainos vidaus reikalus

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį perspėjo Vakarų galybes nesikišti į jo šalies politinę krizę, kai aukšti Europos Sąjungos (ES) ir JAV pareigūnai susitikimo su Kijeve prieš vyriausybę protestuojančių demonstrantų lyderiais.

"Labai svarbu, kad tai yra mūsų vidaus reikalas ir kad kitos šalys nesikištų į mūsų vidaus reikalus, - V.Janukovyčius sakė duodamas interviu televizijai. - Esu kategoriškai nusistatęs prieš kitų atėjimą į mūsų šalį ir mokymą, kaip turime gyventi."

Ukrainos vyriausybė analizuoja, prie kokių Muitų sąjungos dokumentų galima prisijungti

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketvirtadienį sakė, kad šalies vyriausybė aiškinasi, prie kokių Muitų sąjungos dokumentų Ukraina galėtų prisijungti.

„Ukraina neprisijungė nė prie vieno (Muitų sąjungos) dokumento, o tai, be abejo, šiandien kelia bendradarbiavimo problemų ir Muitų sąjungos šalims, ir Ukrainai. Todėl šiandien Ukrainos vyriausybė , gavusi tuos dokumentus, nagrinėja šiuos klausimus“, - žurnalistams sakė V.Janukovyčius.

Jis pažymėjo, kad „padarius išvadas bus priimami atitinkami skaidrūs sprendimai“ dėl to, prie kokių klausimų Ukraina prisijungs.

Ukrainos opozicija sutiks su V. Janukovyčiaus apskrituoju stalu, jei bus paleisti sulaikyti protestuotojai

Ukrainiečių partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį planuoja dalyvauti eiliniame „apskritojo stalo“ posėdyje dėl situacijos šalyje sureguliavimo.

„Šiandien iš (parlamento pirmininko Vladimiro) Rybako išgirdome apie tai, kad rytoj Viktoras Janukovyčius neva vėl nori dalyvauti apskritojo stalo posėdyje“, - ketvirtadienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė A.Jaceniukas.

„Mūsų nuomone, toks apskritasis stalas gali įvykti tuo atveju, jeigu šiandien parlamente bus balsavimu priimtas ir pasirašytas įstatymas dėl taikių protestų dalyvių atleidimo nuo atsakomybės“, - pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS