V. Orbanas atvyko į Kyjivą pirmojo vizito nuo plataus masto karo pradžios | Diena.lt

V. ORBANAS ATVYKO Į KYJIVĄ PIRMOJO VIZITO NUO PLATAUS MASTO KARO PRADŽIOS

  • 12

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas antradienį atvyko į Kyjivą pirmojo vizito nuo plataus masto karo pradžios, pranešė vyriausybė.

V. Orbanas nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį, nėra lankęsis Kyjive ir yra viešai užsipuolęs Europos finansinę ir karinę pagalbą Ukrainai – ilgas savaites blokavo 50 mlrd. eurų pagalbos paketą.

Nuo 2010 metų valdžioje esantis nacionalistų lyderis taip pat pasmerkė Briuselio žingsnį pradėti oficialias derybas su Ukraina dėl narystės Europos Sąjungoje, nors jis ne vetavo, o susilaikė. Jis taip pat kaltinamas, kad, nepaisant karo, išlaiko šiltus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Orbanas susitiko su V. Putinu 2023 metų spalį vykusiame regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime Pekine ir tapo pirmuoju su rusų vadovu susitikusiu ES lyderiu nuo karo pradžios.

Vengrija atvirai nepritaria sankcijoms Rusijai, tačiau iki šiol stengėsi tik stabdyti ES priemones, o ne visiškai jas blokuoti.

Nors vengrai turi bendrą sieną su Ukraina, Vengrija taip pat priėmė gerokai mažiau pabėgėlių nei dauguma ES narių.

Kyjive jis turi susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Pagrindinė derybų tema bus galimybė pasiekti taiką karo draskomoje šalyje, V. Orbano spaudos sekretorius Bertalanas Havasi (Bertalanas Havašis) teigė nacionalinei naujienų agentūrai MTI.

V. Orbanas ir V. Zelenskis taip pat aptars aktualius Vengrijos ir Ukrainos dvišalių santykių klausimus, tikimasi, kad tarp jų bus ir vengrų mažumos Užkarpatėje, Vakarų Ukrainoje, teisės.

Pirmadienį Vengrija perėmė pirmininkavimą ES ateinantiems šešiems mėnesiams pagal rotacijos principą, kuris suteikia Vidurio Europos valstybei įtaką likusių metų bloko darbotvarkei ir prioritetams.

Pirmadienį V. Zelenskis pareiškė, kad linki Vengrijai „veiksmingumo propaguojant mūsų bendras Europos vertybes, tikslus ir interesus“.

„Toliau žengdama į ES, Ukraina yra pasirengusi prisidėti prie šių pastangų ir stiprinti mūsų Europą“, – sakė V. Zelenskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Gerbėja

Pagarba Vengrijos žmonėms ir jos vadovui V. Orbanui, kuris rūpinasi sava tauta.

pareikalaus grąžinti vengrų Užkarpatę ?

Gal pareikalaus grąžinti Vengrijai nuo viduramžių priklausiusią ir vengrų apgyvendintą Užkarpatę ?

Cha

Tie kurie kacapams į šikną lįs bus palaiminti ir galės saugiai kolabornatinius benkartus veist nuo kacapų mišrūnų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS