V. Orbanas išreiškė viltį susitarti dėl ES biudžeto | Diena.lt

V. ORBANAS IŠREIŠKĖ VILTĮ SUSITARTI DĖL ES BIUDŽETO

Yra „nemaža galimybė“ pasiekti susitarimą dėl ES biudžeto ir ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos fondo šią savaitę vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikime, pareiškė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Vengrija ir Lenkija įsitraukė į ginčą su ES dėl mechanizmo, kuriuo finansavimas yra susiejamas su teisės viršenybės principo laikymusi valstybėse narėse, ir blokavo ES biudžeto bei ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos fondo priėmimą.

„Manau, kad yra nemaža galimybė išspręsti šį klausimą šią savaitę, ketvirtadienį, viršūnių susitikime“, – sakė Varšuvoje besilankantis V. Orbanas.

„Mus skiria tik centimetras“, – televizijos kanalui „Polsat News“ sakė Vengrijos premjeras.

Tiesa, V. Orbanas pabrėžė, kad lenkai ir vengrai yra „vienoje pusėje, o ES pirmininkaujanti Vokietija – kitoje. Galime pasiekti Lenkijos ir Vengrijos pergalę“.

Savo ruožtu Lenkijos Vyriausybės atstovas Piotras Mulleris teigė apie abiejų šalių „išlaikomą poziciją“ dėl „būtinybės atskirti“ teisės viršenybės kriterijus nuo biudžeto klausimų.

Vokietija siekia kompromiso iki ketvirtadienį vyksiančio EVT viršūnių susitikimo, o Europos Komisija (EK) jau yra parengusi alternatyvias galimybes leisti ES valstybėms narėms pasinaudoti ekonomikos gaivinimo fondo lėšomis nelaukiant Vengrijos ir Lenkijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS