V. Orbanas: Maskvos ir Kyjivo pozicijos labai skiriasi | Diena.lt

V. ORBANAS: MASKVOS IR KYJIVO POZICIJOS LABAI SKIRIASI

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas po pokalbių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje dar kartą paragino dėti pastangas, kad būtų rastas taikus sprendimas Maskvos kare prieš Ukrainą.

V. Orbanas, remiantis oficialiu vertimu į rusų kalbą, pareiškė, kad Europa jau daugiau kaip dvejus metus gyvena karo Ukrainoje šešėlyje ir pabrėžė: „Europai reikia taikos“.

V. Orbanas penktadienį netikėtai atvyko į Maskvą. Europos Sąjunga (ES), kuriai šiuo metu pirmininkauja Vengrija, sukritikavo šį vizitą ir pareiškė, kad vengrų premjeras neturi ES mandato derėtis su Rusija.

Taika neateis savaime, dėl jos turi stengtis visos šalys, po susitikimo su V. Putinu Maskvoje kalbėjo V. Orbanas. Tačiau Maskvos ir Kyjivo pozicijos, anot jo, labai skiriasi. „Turi būti žengta labai daug žingsnių, kad būtų priartėta prie karo pabaigos“, – sakė V. Orbanas. Vis dėlto svarbus žingsnis šia kelione esą jau žengtas, kontaktas atkurtas. „Toliau dirbsiu šia kryptimi“, – teigė V. Orbanas.

Tarp ES šalių lyderių V. Orbanas iš esmės yra vienintelis, kuris dar palaikio gerus ryšius su V. Putinu. Abu jie per praėjusius 10 metų susitiko 11 kartų, sakė premjeras.

V. Putinas vis giria V. Orbaną, kad šis kovoja už savo šalies interesus ir neleidžia, kad jam būtų nurodinėjama. Abu jie buvo susitikę Kremliuje prieš pat karą 2022 m. vasarį, o 2023 m. spalį susitiko Kinijoje.

 

Gairės: Viktoras Orbanas, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS