V. Orbanas: Vengrija rengiasi šį mėnesį ratifikuoti Švedijos paraišką dėl narystės NATO | Diena.lt

V. ORBANAS: VENGRIJA RENGIASI ŠĮ MĖNESĮ RATIFIKUOTI ŠVEDIJOS PARAIŠKĄ DĖL NARYSTĖS NATO

  • 4

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas šeštadienį pareiškė, kad jo šalis rengiasi šį mėnesį ratifikuoti Švedijos paraišką dėl narystės NATO.

Vengrija yra paskutinė likusi NATO narė, dar nebalsavusi dėl Švedijos paraiškos įstoti į Aljansą ratifikavimo.

„Gera žinia ta, kad mūsų dabartinis ginčas su Švedija artėja prie pabaigos“, – pažymėjo V. Orbanas savo metiniame pranešime.

„Kartu su Švedijos premjeru ėmėmės svarbių žingsnių, kad atkurtume pasitikėjimą“, – pareiškė jis, nepateikęs išsamesnės informacijos.

„Esame pasirengę ratifikuoti Švedijos įstojimą į NATO parlamento pavasario sesijos pradžioje“, – pridūrė Vengrijos premjeras.

Planuojama, kad parlamentas vėl susirinks vasario 26-ąją.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) trečiadienį pareiškė, kad jo šalis tikisi, jog Vengrija netrukus ratifikuos Stokholmo paraišką ir pašalins paskutinę kliūtį, trukdančią Švedijai tapti NATO nare.

T. Billstromas pakartojo, kad jokių derybų dėl ratifikavimo nebus, nepaisant to, kad V. Orbanas pakvietė savo Švedijos kolegą Ulfą Kristerssoną (Ulfą Kristersoną) „derėtis“ dėl Švedijos stojimo į Aljansą.

„Nėra dėl ko derėtis, jei ir bus vizitas, tai nebus derybos, mano ministras pirmininkas tai labai aiškiai pasakė“, – anksčiau šią savaitę sakė Švedijos ministras.

Vengrija palaiko glaudžius ryšius su Rusija nuo jos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį ir – nors teigė iš esmės pritarianti Švedijos paraiškai stoti į Aljansą – jau ilgus mėnesius delsia.

Švedija ir Suomija, reaguodamos į Rusijos invaziją į Ukrainą, įvykdytą beveik prieš dvejus metus, atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir pateikė paraišką dėl narystės NATO.

Praėjusį balandį Suomija tapo 31-ąja Aljanso nare.

Paraiškas dėl narystės NATO turi vienbalsiai ratifikuoti visos Aljanso narės.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kk2

Tai švedai nesižemino, ir nevyko nusilenkti pirdžiui Budapeštan...

Anonimas

vienas pusrusis stato rakom visa eu ir nato,,,,

chutin puilo

Prisižais tas putlerio čiulpikas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS