V. Putinas atsakinėdamas į gyventojų klausimus žadėjo šviesesnę ateitį | Diena.lt

V. PUTINAS ATSAKINĖDAMAS Į GYVENTOJŲ KLAUSIMUS ŽADĖJO ŠVIESESNĘ ATEITĮ

  • 8

Rusijos gyventojai ketvirtadienį tiesioginiame keturių valandų televizijos eteryje klausinėjo prezidento Vladimiro Putino apie sumažėjusias pajamas ir pilietines laisves, tačiau ilgametis šalies lyderis atkakliai tvirtino, kad valstybės laukia šviesesnė ateitis.

Kasmet rengiamas klausimų ir atsakymų maratonas, kuriam žiūrovai pateikė maždaug du milijonus klausimų internetu ir telefonu – vyksta smukus V. Putino populiarumo reitingui.

Prezidentas kalbėjo apie tvyrančią įtampą santykiuose su Vakarais. Jis taip pat paminėjo trečiadienį paskelbtą tarptautinių tyrėjų pranešimą, kad dėl Malaizijos oro linijų lėktuvo numušimo virš Ukrainos 2014 metais bus pateikti kaltinimai trims Rusijos piliečiams.

Pasak V. Putino, „nėra įrodymų“, kad Maskva būtų prisidėjusi prie šios nelaimės.

Tačiau daugiausia dėmesio klausimų ir atsakymų sesijoje buvo skirta vidaus problemoms. Skambinusieji reiškė susirūpinimą dėl šalies ekonomikos, sveikatos apsaugos ir atliekų tvarkymo, pastaraisiais mėnesiais sukėlusio gyventojų protestus.

Savo pasirodymą V. Putinas pradėjo pripažindamas, kad supranta šalies gyventojų susirūpinimą dėl gaunamų pajamų, tačiau patikino, kad blogiausia, kas vyko po 2014 metų ekonomikos nuosmukio, yra praeityje.

„Mes matome, kad gamyba pradėjo augti ir infliacija sumažėjo iki penkių procentų, pajamos pradėjo augti“, – sakė jis, kreipdamasis į specialiai šiam pasirodymui pakviestą svečių auditoriją.

Jis nesureikšmino Vakarų sankcijų, įvestų Maskvai dėl 2014 metų Krymo aneksijos ir paramos prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

„Mes buvome priversti pagalvoti, kaip plėtoti ekonomikos aukštųjų technologijų sektorių... net tokias sritis, kur neturėjome jokios patirties“, – kalbėjo Rusijos prezidentas, leisdamas suprasti, kad Vakarai patys nukentėjo nuo Rusijai įvestų sankcijų.

V. Putinas atsakinėjo į ekrane pasirodančius klausimus įvairiomis temomis – nuo smulkiojo verslo, iki narkotikų kontrolės įstatymų ir vandens tiekimo vienai atokiai gyvenvietei. 

Jis taip pat gyrė ir sveikino neteisėtai sugautų baltųjų delfinų, laikytų Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, paleidimą.

Premjero pavaduotojas tiesioginiame eteryje pažadėjo, kad pakeis šių gyvūnų medžioklės įstatymą.

Tuo metu V. Putinas apgynė neseniai priimtą įstatymą, draudžiantį rodyti „nepagarbą“ valdžios pareigūnams. Klausimą apie tai jam pateikė vienos internetinės Rusijos bendruomenės įkūrėjas.

Ekrane pasirodantys klausimai buvo mažiau pagarbūs už tuos, kuriuose V. Putinas gaudavo tiesiogiai.

„Dar vienas klausimas: kada pasitrauksite? – teiravosi vienas žiūrovas.

„Ką mes darysime, kai nafta ir dujos pasibaigs?“ – klausė kitas.

Kartais vaizdo ryšys tarp skambinančiųjų ir dalyvių studijoje nutrūkdavo arba būdavo prastas. Programos vedėja paaiškino, kad taip yra dėl „masinės“ kibernetinės atakos „iš užsienio“.

Protestų banga

Šis gerai surežisuotas renginys vyksta po protestų bangos visoje šalyje. Pastaruoju metu šalies gyventojai reiškė savo nepasitenkinimą įvairiais klausimais – nuo žurnalisto suėmimo, remiantis suklastotais įkalčiais, iki ketinimų statyti katedrą vieno Uralo miesto populiariame parke.

Šįmet V. Putinas atsakinėjo į gyventojams dar neatgavęs buvusio visuomenės palaikymo, sumažėjusio praėjusiais metais po kelių itin nepopuliarių žingsnių, pirmiausia dėl pensinio amžiaus ir pridėtinės vertės mokesčio padidinimo.

Sociologinius tyrimus vykdančio nepriklausomo Levados centro duomenimis, šiuo metu prezidento politikai pritaria du trečdaliai rusų. Tokių reitingų galėtų pavydėti daugelis Vakarų lyderių, tačiau 2014 metais V. Putino populiarumas buvo šoktelėjęs iki 90 procentų.

Kai kitos valstybinės visuomenės nuomonės apklausos agentūros praėjusį mėnesį atlikta apklausa parodė, kad V. Putino populiarumas yra žemiausias per 13 metų, institucija pakeitė klausimų uždavimo taktiką ir jo reitingas iš karto pagerėjo daugiau nei dvigubai.

Tai buvo jau 17-oji tokia klausimų ir atsakymų sesija V. Putinui nuo 1999 metų, kai jis atėjo į valdžią.

Trečiadienį valstybinėse žiniasklaidos priemonėse pasirodė nuotraukos, kuriose matyti kaip paprastai technologijų vengiantis lyderis dirba su nešiojamuoju kompiuteriu ir storais užrašų segtuvais, ruošdamasis minėtam maratonui. 

„Pagrindinis šios tiesioginės linijos tikslas yra parodyti, kad Vladimiras Putinas yra pagrindinis liaudies interesų gynėjas, kad jis yra pats humaniškiausias prezidentas ir paskutinė viltis, siekiant teisingumo“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologas Konstantinas Kalačiovas.

Jis pridūrė, kad V. Putinas gali pasinaudoti visuomenės nusivylimu.

Šis prezidentas vaizduoja save „žmogumi, į kurį galima kreiptis, kai esi visiškoje neviltyje, ir toks jo stilius daro įspūdį daugeliui rusų“, pridūrė K. Kalačiovas.

GALERIJA

  • V. Putinas atsakinėdamas į gyventojų klausimus žadėjo šviesesnę ateitį
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Ne nu rimtai

Pagalvokite, kiek darbininku butu Lietuvoje, jeigu neisvyktu i svecias salis. O is Rusijos neisvyksta tokiais kiekiais kaip is Lietuvos. Tai ir vargsta ir laukia geresnio rytojaus.

Jie, nekalti,

kad turi ,, vergo" geną, taip, kad tegul pasiunta su savo ,, geresnia ateitim".

Anonimas

Gerai kad lietuviai nebandomieji triusiai.Mums ir daug ka zada su savo rinkimais.Seimo rinkimai prezidento savivaldybiu ir t.t. O is viso tas pats byb.tik kitoj saujoj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS