V. Putinas Europos šalių ambasadoriams teigė apgailestaujantis dėl prastų santykių | Diena.lt

V. PUTINAS EUROPOS ŠALIŲ AMBASADORIAMS TEIGĖ APGAILESTAUJANTIS DĖL PRASTŲ SANTYKIŲ

Pirmadienį priimdamas naujų ambasadorių skiriamuosius raštus, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas skundėsi vis prastėjančiais santykiais su Vakarų šalimis, kurie ėmė byrėti po to, kai jis pernai pradėjo plataus masto puolimą Ukrainoje.

Kremliuje vykusioje ceremonijoje V. Putinas prisaikdino daugiau nei dvidešimt naujų ambasadorių, tarp kurių buvo ir pasiuntiniai iš Didžiosios Britanijos bei Vokietijos, su kuriomis santykiai per 21 mėnesį trunkantį karą buvo itin įtempti.

„Nelengvi laikai“, – pasakė V. Putinas pasiuntiniams. Maskvos puolimui besitęsiant jau antrą žiemą, Vakarų valstybės įvedė Rusijai keletą raundų precedento neturinčių sankcijų.

Kreipdamasis į naująjį JK, su kuria santykiai buvo ypač šalti dar iki karo Ukrainoje pradžios, ambasadorių, jis pasakė, kad Maskva ir Londonas dvidešimtajame amžiuje sugebėjo išspręsti savo nesutarimus.

„Po (Antrojo pasaulinio karo) ir dar visai neseniai mūsų šalys sugebėjo kurti santykius“, – sakė Rusijos vadovas.

„Tačiau tai, kaip viskas yra dabar... yra gerai žinoma ir reikia tikėtis, kad ši padėtis mūsų šalių ir tautų labui pasikeis į geresniąją pusę.“

Vokietijos ambasadoriui V. Putinas pasakė apgailestaujantis, kad Berlynas palaipsniui atsisako Rusiškos energijos.

„Daugiau nei šimtmetį sugebėjome su Vokietija kurti pragmatišką verslo metodą, kuris buvo patogus tiek mūsų šalims, tiek visam Europos žemynui“, – teigė vokiškai kalbantis ir darbo KGB metu Dresdene tarnavęs V. Putinas.

„Mūsų šalis nuolat tiekė Vokietijai ekologiškas švarias dujas“, – sakė jis.

„Ši partnerystė tiesiogine to žodžio prasme sprogo, kai sprogo dujotiekis“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Baltijos jūros dugne nutiestą dujotiekį „Nord Stream“, kurį 2022 m. rugsėjį apgadino nežinia kokiu būdu įvykę sprogimai.

Naujajam Švedijos ambasadoriui V. Putinas pasakė, kad su stoti į NATO besirengiančiu Stokholmu „visiškai nėra jokio ryšio“.

V. Putinas taip pat apgailestavo dėl prastų santykių su Vakarų sąjungininke Pietų Korėja.

„Gerai žinoma, kad Rusijos ir Korėjos santykiai šiuo metu išgyvena ne geriausią laikotarpį“, – pasakė jis, pridurdamas, jog yra „pasirengęs“ juos pagerinti.

V. Putinas papykdė Seulą, rugsėjį Rusijoje priimdamas Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną. Jis taip pat priėmė kvietimą apsilankyti Pchenjane.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Stalino saule ;)

Ar tas neužauga pedofilas dar ne Hagos teisiamųjų suole?

Hitleris

Putinas seka mano pėdomis - randa priešų ten, kur jų visai nėra. Šaunuolis!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS