V. Putinas pakomentavo A. Navalno mirtį, pirmąkart viešai ištarė jo pavardę | Diena.lt

V. PUTINAS PAKOMENTAVO A. NAVALNO MIRTĮ, PIRMĄKART VIEŠAI IŠTARĖ JO PAVARDĘ

  • 12

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, sekmadienį kalbėdamas savo rinkimų štabe pasibaigus balsavimui dar vieną kadenciją jam turinčiuose atnešti prezidento rinkimuose, pareiškė, kad jo balsingiausio kritiko Aleksejaus Navalno mirtis kalėjime buvo „liūdnas įvykis“.

Be to, jis pirmąkart per daugelį metų viešai ištarė šio opozicionieriaus pavardę.

„Dėl pono Navalno. Taip, jis mirė. Tai visada liūdnas įvykis. Turėjome ir kitų atvejų, kai žmonės mirė kalėjime. Argi taip nenutinka Jungtinėse Valstijose?“ – kalbėjo jis, atsakydamas į amerikiečių transliuotojo NBC žurnalisto klausimą apie opoziciją, Rusijoje kalinamus amerikiečius ir A. Navalno mirtį kalėjime.

Tai pirmas Kremliaus šeimininko komentaras apie A. Navalno mirtį.

A. Navalnas organizuodavo didžiulius protestus prieš Kremlių, kol 2021 metais, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, buvo suimtas. Dėl apnuodijimo jis kaltino Rusijos valdžią.

47 metų A. Navalnas mirė vasario 16 dieną vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti įkalinimo bausmę pagal kaltinimus, kuriuos nepriklausomos teisių gynimo grupės ir Vakarų šalys pasmerkė kaip kerštą už opoziciją Kremliui.

Jo šeima ir šalininkai apkaltino Kremlių įsakius jį nužudyti, o Vakarų šalių lyderiai pareiškė, kad V. Putinas yra atsakingas už Rusijos opozicijos lyderio mirtį.

Dėl pono Navalno. Taip, jis mirė. Tai visada liūdnas įvykis. Turėjome ir kitų atvejų, kai žmonės mirė kalėjime. Argi taip nenutinka Jungtinėse Valstijose?

Kremlius atmetė šiuos kaltinimus, pavadindamas juos nepagrįstais ir vulgariais

Sekmadienį V. Putinas taip pat patvirtino A. Navalno bendražygių skelbtą informaciją, kad kelios dienos iki opozicionieriaus mirties jis buvo gavęs pasiūlymą iškeisti politiką į užsienyje kalintį rusą.

Jis sakė, kad buvo sutikęs su mainais, tačiau su sąlyga, kad A. Navalnas negrįš į Rusiją.

„Žmogus, kuris su manimi kalbėjo, dar nebuvo užbaigęs frazės, o aš pasakiau „sutinku“. Bet, deja, atsitiko, kas atsitiko“, – kalbėjo jis.

„Tik su viena sąlyga – pasakiau, kad mes apsikeisime, bet kad jis negrįžtų. Tegul jis ten sėdi. Štai ir viskas“, – tvirtino V. Putinas.

Pastarąjį dešimtmetį V. Putinas savo pasisakymuose visada rasdavo būdų išvengti žodžio „Navalnas“.

„Pilietis, kurį paminėjote“, „tas žmogus“ ir „šis ponas“ – tokiomis frazėmis V. Putinas apibūdindavo A. Navalną, atsakydamas į klausimus apie jį.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas po prezidento kalbos žurnalistams sakė, kad jo žodžiai apie mainus rodą atvirumą. Jis taip pat sakė, kad politiko našlė Julija Navalnaja esą galėjo atvykti į Rusiją susitikti su vyru, „bet ji mieliau liko užsienyje“.

A. Navalno bendražygiai vadino naujausius V. Putino komentarus ciniškais.

A. Navalno ilgametė bendražygė Marija Pevčich socialiniame tinkle „X“ parašė: „Kol kas neturiu žodžių. Koks ciniškas melagis. Neįsivaizduojama.“

„Putinas pirmą kartą pavadino Navalną vardu. Praėjus mėnesiui po to, kai jį ciniškai nužudė. Ir pats patvirtino, kad nužudė jį tam, kad nebūtų iškeistas. Jis mėgaujasi nebaudžiamumu, kraujasiurbys. Jis tuoj sprogs“, – rašė opozicionieriaus bendražygis Leonidas Volkovas.

Mirusio Rusijos opozicijos lyderio komanda vasario gale pareiškė, kad susitarimas dėl apsikeitimo kaliniais, įskaitant A. Navalną, buvo beveik pasiektas prieš jo mirtį.

M. Pevčich tada nurodė, kad V. Putinui buvo pasiūlyta iškeisti Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) karininką Vadimą Krasikovą, kuris atlieka bausmę už žmogžudystę Berlyne, į du JAV piliečius ir A. Navalną. 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Tauta plešia vadai

Kokia nyki ta gvardija

Greitai

Mongoloidas putleris bus padulmintas į visas skylutes . Ir jau padla dreba !!!

tam > Nereikia

Tu Debilas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS