V. Putinas PAR prezidentui: pagrindinis grūdų susitarimo tikslas neįgyvendintas | Diena.lt

V. PUTINAS PAR PREZIDENTUI: PAGRINDINIS GRŪDŲ SUSITARIMO TIKSLAS NEĮGYVENDINTAS

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį per pokalbį telefonu su savo Pietų Afrikos Respublikos kolega Cyrilu Ramaphosa (Sirilu Ramafosa) pareiškė, kad susitarimo, leidusio atnaujinti Ukrainos grūdų eksportą, pagrindinis tikslas nebuvo pasiektas.

Susitarimas, dėl kurio kiek atslūgo baimė dėl pasaulinės maisto krizės, kurią sukėlė Rusijos puolimas Ukrainoje, turi baigti galioti vėlų pirmadienio vakarą, nebent Rusija sutiktų jį pratęsti.

„Pagrindinis susitarimo tikslas, t. y. grūdų tiekimas šalims, kurioms jų reikia, įskaitant Afrikos žemyną, nebuvo įgyvendintas“, – pasakė V. Putinas, cituojamas Kremliaus pranešime.

Kartu su susitarimu dėl grūdų buvo pasirašytas memorandumas dėl netrukdomo Rusijos maisto produktų ir trąšų eksporto.

Tačiau Rusija teigia, jog tebėra kliūčių jos pačios eksportui, ir grasina dėl šio klausimo pasitraukti iš grūdų susitarimo.

„Vladimiras Putinas pabrėžė, kad įsipareigojimai, užfiksuoti atitinkamame Rusijos ir Jungtinių Tautų memorandume dėl kliūčių Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportui pašalinimo, vis dar neįvykdyti“, – rašoma Kremliaus pranešime.

Pietų Afrikos Respublikos prezidentūra patvirtino, kad C. Ramaphosa kalbėjosi su V. Putinu po pokalbio su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu), taip pat po ketvirtadienio pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Penktadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė, jog kalbėjosi su V. Putinu ir yra įsitikinęs, kad jis sutiks, jog susitarimą reikėtų pratęsti.

„Mes ruošiamės priimti Putiną rugpjūčio mėnesį ir susitariame dėl Juodosios jūros grūdų koridoriaus pratęsimo“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nepatvirtino R. T. Erdogano pareiškimų.

„Jokių pareiškimų šiuo klausimu nesame padarę“, – tvirtino D. Peskovas.

Susitarimas, kurį padėjo pasiekti R. T. Erdoganas, Ukrainai leido pro Rusijos karo laivus Juodojoje jūroje pervežti daugiau kaip 32 mln. tonų grūdų.

C. Ramafosa ir V. Putinas taip pat kalbėjosi apie pasirengimą artėjančiam besivystančių šalių ekonominio bloko BRICS aukščiausiojo lygio susitikimui Pietų Afrikos Respublikoje, pranešė Kremlius.

Rusijos vadovas buvo pakviestas dalyvauti, nors Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) yra išdavęs jo arešto orderį.

Dviejų valstybių vadovai taip pat aptarė liepos pabaigoje Sankt Peterburge numatytą Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimą ir susitarė jo metu surengti dvišales derybas.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, Ukrainos grūdų eksportas, Cyrilas Ramaphosa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS