V. Putinas: Ukraina Rusijai yra gyvybės ir mirties klausimas | Diena.lt

V. PUTINAS: UKRAINA RUSIJAI YRA GYVYBĖS IR MIRTIES KLAUSIMAS

  • 0

Ukrainos mūšio lauke vykstantys įvykiai Rusijai yra „gyvybės ir mirties klausimas“, galintis nulemti jos likimą, pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį transliuotoje kalboje.

Beveik dvejus metus trunkantį karą Kremlius ne kartą įvardijo kaip kovą už Rusijos išlikimą, siekdamas sužadinti patriotines nuotaikas tarp šalies gyventojų, kurių daugelis apatiškai žiūri į šį puolimą.

„Manau, kad mums patiems, o juo labiau mūsų klausytojams ir žiūrovams užsienyje, vis dar svarbu suprasti mūsų mąstymo būdą“, – sakė V. Putinas interviu valstybinei televizijai.

„Viskas, kas vyksta Ukrainos fronte: jiems tai yra taktinių pozicijų gerinimas, o mums tai yra mūsų likimas, gyvybės ir mirties klausimas“, – sakė jis.

V. Putinas atsakė į klausimą apie dvi valandas trukusį interviu JAV pokalbių laidos vedėjui Tuckeriui Carlsonui (Takeriui Karlsonui), kurį Kremlius panaudojo savo naratyvams apie karą skleisti.

Tame interviu V. Putinas išsamiai kalbėjo apie Rusijos istoriją ir nuolat kvestionavo Ukrainos valstybingumą, tuo sukeldamas Kyjivo ir Vakarų pyktį.

„Vakarų klausytojui, žiūrovui nebuvo lengva. Juo labiau amerikiečiams“, – sakė V. Putinas, paklaustas apie savo ilgus samprotavimus apie istoriją per T. Carlsono interviu.

„Jungtinių Valstijų istorija trunka maždaug 300 metų, o aš pradėjau nuo 862-ųjų. Todėl manau, kad amerikiečių auditorijai nebuvo lengva tai suprasti“, – sakė jis.

Kremlius ir V. Putinas vis dar nereagavo į staigią Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį kalėjime, nors Vakaruose reiškiama vis daugiau kaltinimų, kad už jo mirtį yra atsakingas Rusijos režimas.

47-erių metų A. Navalnas trejus metus praleido už grotų vis blogėjančiomis sąlygomis, kol penktadienį kalėjimo vadovybė staiga paskelbė, kad „po pasivaikščiojimo jis blogai pasijuto“ ir mirė.

Dėl jo mirties Rusijos opozicija neteko savo lyderio likus vos mėnesiui iki rinkimų, kuriuose, kaip manoma, pergalė vėl atiteks prezidentui Vladimirui Putinui, ir tęsiantis precedento neturinčiam valdžios susidorojimui su kitaminčiais.

„Neapsigaukite, už Navalno mirtį yra atsakingas Putinas“, – penktadienį pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), išreiškęs tokią pat nuomonę, kaip ir kiti lyderiai, kurie beda pirštu į Kremlių.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, Ukraina, rusijos istorija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS