V. Putinas: Ukrainos narystė NATO padidintų įtampą pasaulyje | Diena.lt

V. PUTINAS: UKRAINOS NARYSTĖ NATO PADIDINTŲ ĮTAMPĄ PASAULYJE

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad jei Ukraina būtų priimta į NATO, tai padidintų įtampą pasaulyje.

Toks pareiškimas nuskambėjo po to, kai šią savaitę Lietuvos sostinėje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Aljansas įsipareigojo glaudžiau bendradarbiauti su Kyjivu.

„Esu įsitikinęs, kad tai nepadidins pačios Ukrainos saugumo, o apskritai padarys pasaulį daug labiau pažeidžiamą ir sukels papildomą įtampą tarptautinėje arenoje“, – sakė V. Putinas.

Ketvirtadienį jis taip pat pabrėžė, kad Kyjivui tiekiama sąjungininkų karinė įranga nepakeitė kovos Ukrainoje eigos.

„Taip, jie daro žalą, tačiau kovų zonose, kuriose jie buvo naudojami, nieko kritiško neįvyko. Tas pats pasakytina ir apie užsienyje pagamintus tankus“, – sakė V. Putinas interviu, kurį transliavo valstybinė žiniasklaida, metu.

Interviu metu jis pabrėžė, kad buvo padaryta nieko, kad būtų patenkinti Rusijos reikalavimai, susiję su susitarimu dėl svarbios Juodosios jūros grūdų iniciatyvos pratęsimo.

Pernai Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti karo laivų, kol pagal 2022 metų liepą pasirašytą susitarimą buvo sudarytos sąlygos atnaujinti Ukrainos grūdų eksportą.

Su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija sudarytas pirminis 120 dienų susitarimas buvo pratęstas, tačiau liepos 18 dieną jis vėl turi baigtis.

Maskva yra nepatenkinta susijusiu susitarimu dėl netrukdomo Rusijos maisto produktų ir trąšų eksporto, ir teigė nematanti pagrindo pratęsti susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto.

Ukraina buvo viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o minimas susitarimas padėjo sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Anot V. Putino, jis šiuo metu vis dar svarsto, ar pratęsti šią iniciatyvą.

„Noriu pabrėžti, kad nieko nebuvo padaryta, nieko. Viskas vienpusiška“, – pareiškė V. Putinas.

„Mes pagalvosime, ką daryti, turime dar kelias dienas“, – nurodė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Vladimiras Putinas, Ukraina, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS