V. Putinas V. Orbanui: jei nori taikos, Ukraina turi atsisakyti keturių savo regionų | Diena.lt

V. PUTINAS V. ORBANUI: JEI NORI TAIKOS, UKRAINA TURI ATSISAKYTI KETURIŲ SAVO REGIONŲ

  • 19

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui pareiškė, kad Ukraina, jei Kyjivas nori taikos, turi atsisakyti keturių savo regionų rytuose ir pietuose, kuriuos Maskva laiko savo teritorija.

„Kalbame apie visišką visų karinių pajėgų išvedimą“ iš Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sričių, sakė V. Putinas per televiziją transliuotuose komentaruose po pokalbio su V. Orbanu.

Derybas su vengrų lyderiu Maskvoje jis pavadino nuoširdžiomis ir naudingomis.

V. Orbanas po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje pareiškė, kad pozicijos dėl karo Ukrainoje labai skiriasi ir kad konfliktui užbaigti reikia daugelio žingsnių.

„Konstatavau, kad pozicijos labai išsiskiria. Reikia daugybės žingsnių, kad karas būtų baigtas ir būtų pasiekta taika“, – Vengrijos vadovas sakė bendroje spaudos konferencijoje su V. Putinu.

„Tačiau kalbant apie dialogą ir jo atkūrimą, šiandien žengtas pirmas svarbus žingsnis, ir aš tęsiu šį darbą“, – pridūrė jis.

Rusija tvirtina 2022 metais aneksavusi V. Putino paminėtus keturis Ukrainos regionus, nors visiškai jų nekontroliuoja. Nei Ukraina, nei Vakarai, šių aneksijų nepripažįsta.

V. Putinas ir kiti Rusijos lyderiai invaziją paprastai bando teisinti tuo, kad esą gina etninius rusus ir rusakalbius Rytų Ukrainoje nuo Kyjivo „neonacių režimo“.

Ukraina ir Vakarai atmeta šiuos kaltinimus ir sako, kad Rusijos karo veiksmai yra akivaizdi imperinio stiliaus agresija.

2014 metais Rusija vienašališkai aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, sukeldama tarptautinį pasipiktinimą ir ginkluotą konfliktą tarp Rusijos remiamų Rytų Ukrainos separatistų ir Kyjivo pajėgų.

Kyjivas yra sakęs, kad taikai pritars tik tuo atveju, jei Rusija visiškai pasitrauks iš tarptautiniu mastu pripažįstamos Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Tam - Po truputy byra...

Debile tu. Mažiau Lt Propagandos skaityk ...

Čia

Kažkas naujo, iki šiol apie Ukraina nebuvo galimybės komentuoti.

Kacapynas

Po truputy byra tai banditai žvalgosi naujų teritorijų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS