V. Putino kritikas V. Kara-Murza uždarytas į karcerį | Diena.lt

V. PUTINO KRITIKAS V. KARA-MURZA UŽDARYTAS Į KARCERĮ

Rusijos opozicijos politikas Vladimiras Kara-Murza, nuteistas kalėti 25 metus už pasisakymą prieš karą Ukrainoje, keturiems mėnesiams perkeltas į karcerį, antradienį pranešė jo advokatė.

Rusijos ir Jungtinės Karalystės pilietybę turintis V. Kara-Murza, kurio sveikata, kaip manoma, Sibiro kalėjime pablogėjo, atlieka ilgiausią bausmę iš visų žinomų, skirtų prezidento Vladimiro Putino kritikams.

Jo advokatė Maria Eismont antradienį rusų kalba leidžiamam laikraščiui „Novaja gazeta“ sakė, kad sausio 26 d. jis buvo perkeltas į kalėjimą Omsko mieste Sibire ir uždarytas į izoliatorių. Pasak M. Eismont, ji apie tai sužinojo iš V. Kara-Murzos laiško, ji pasidalino jo ištraukomis.

Opozicionierius pranešė, kad jį įsakyta uždaryti į izoliatoriaus kamerą griežtomis sąlygomis dėl to, kad lieptas nepakilo iš lovos, nors tokia komanda jam nebuvo duota. Jis pranešė advokatei, kad ten bus laikomas iki gegužės 26 d., bet pridūrė, kad „terminas gali būti pratęstas“.

Jei dar nepamečiau proto, tai tik Volodios tvirtumo ir humoro jausmo dėka.

JK užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas pirmadienį paragino Rusiją „nedelsiant“ paaiškinti, kur yra V. Kara-Murza, kai susirūpinimą dėl jo buvimo vietos pareiškė šeima. D. Cameronas sakė esąs „labai susirūpinęs“ dėl Kremliaus kritiko gerovės ir pridūrė planuojantis „netrukus“ susitikti su V. Kara-Murzos žmona Jevgenija.

„Jei dar nepamečiau proto, tai tik Volodios tvirtumo ir humoro jausmo dėka“, – parašė Jevgenija, reaguodama į žinią apie vyro, kurį pavadino mažybiniu vardu, perkėlimą.

42 metų V. Kara-Murza pernai balandį buvo nuteistas precedento neturinčia bausme už „valstybės išdavystę“, „melagingų“ naujienų apie Rusijos kariuomenę skleidimą ir darbą „nepageidaujamoje“ organizacijoje. Kembridžo absolventas daug metų agitavo už tai, kad Vakarai įvestų sankcijas Kremliui. Jo advokatai ir šeima teigia, kad po dviejų mėginimų jį nunuodyti jis serga nervų liga, vadinama polineuropatija. V. Kara-Murza užsienyje laikomas politiniu kaliniu.

Gairės: Vladimiras Kara-Murza, perkeltas į karcerį, pasisakymas prieš karą, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS