V. Zalužnas – geležinis Ukrainos generolas | Diena.lt

V. ZALUŽNAS – GELEŽINIS UKRAINOS GENEROLAS

Kariuomenės vado pareigas lydi savotiškas viešųjų ryšių fenomenas. Kuo ramiau gyvena šalis, tuo mažesnė tikimybė, kad jos gyventojai žinos šias aukštas pareigas einančio karininko pavardę, juolab – pažins jį iš veido. Nors Ukrainą Rusija užpuolė dar 2014-aisiais, tad pastarųjų aštuonerių metų ramiai nepavadinsi, daug dėmesio asmeniui, pernai paskirtam vyriausiuoju Ukrainos kariuomenės vadu, ukrainiečiai menkai teskyrė. Tačiau šiandien Valerijus Zalužnas – vienas ryškiausių pasipriešinimo Rusijos invazijai simboliu.

Tarnyba ir mokslai

Liepą 49-ąjį gimtadienį šventusį galingo stoto generolą užplūdo tėvynainių sveikinimai socialiniuose tinkluose. „Vyriausiojo vado V.Zalužno dėka grįžo mūsų pasitikėjimas savimi ir mūsų pergale“, – feisbuke parašė buvęs transporto ministras Volodymyras Omelianas.

Novohrado Volynsky mieste, šiaurės vakarų Ukrainoje, gimusio V.Zalužno karjera – tipiška karininkui.

1997–2005 m. V.Zalužnas tarnavo kariuomenėje būrio, kuopos ir bataliono vado pareigose, 2007–2009 m. buvo Sausumos pajėgų 13-ojo armijos korpuso 24-osios atskirosios mechanizuotosios brigados vado pirmasis pavaduotojas, 2009–2012 m. – Sausumos pajėgų 13-ojo armijos korpuso 51-osios atskirosios mechanizuotosios brigados vadas.

Generolo vardas tariamas su pagarba, nes jis – arčiausiai fronto esantis strategas.

2014–2015 m. V.Zalužnas – Sausumos pajėgų vadovybės Kovinio rengimo skyriaus viršininko pavaduotojas. Vėliau kelerius metus tarnavo Sausumos pajėgų operatyvinės vadovybės „Rytai“, „Pietūs“ ir „Vakarai“ pajėgose, buvo vado pirmasis pavaduotojas.

2019 m. V.Zalužnas buvo paskirtas kariuomenės šiaurinės vadovybės vadu, o pernai liepą paaukštintas iki Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado.

Be tarnybinių apdovanojimų jo diplomų aplanke – ir Novohrado Volynsky mechanikos inžinerijos mokyklos, Odesos sausumos pajėgų instituto, Nacionalinės gynybos akademijos, Ukrainos nacionalinės gynybos akademijos diplomai. Pastarąsias tris įstaigas V.Zalužnas baigė aukščiausiais įvertinimais. Negana to, Ostroho universitete yra įgijo tarptautinių santykių magistro laipsnį.

V.Zalužnas turi dvi dukras, kurių viena tarnauja kariuomenėje, kita iki invazijos studijavo mediciną. Iki invazijos generolas noriai leisdavo laiką su žmona – akimirkomis dalydavosi su feisbuko bičiuliais.

Besąlygiškas autoritetas

JAV Jungtinio štabo vadų pirmininkas Markas Milley apie V.Zalužną yra sakęs, kad jis „iškilo kaip karinis protas, kurio reikėjo jo šaliai“ ir kad jo veiksmai įeis į istoriją.

Ukrainiečiai V.Zalužnui priskiria nuopelnus sužlugdžius pradinį Kremliaus planą per kelias dienas užimti Kyjivą.

Pats V.Zalužnas nuo karo pradžios neduoda interviu, bet Ukrainos spauda knibžda entuziastingų pasakojimų apie jo vadovavimą.

„Rusijos „Blitzkrieg“ (žaibiško karo), Ukrainos valdžios ir geopolitinės orientacijos pakeitimo planai sužlugdyti“, nuo invazijos pradžios praėjus dviem savaitėms feisbuke parašė V.Zalužnas. „Kad ir kaip mums būtų sunku, šis karas tikrai neužtrauks mums gėdos“, – teigė jis.

Šiandien V.Zalužno vardu vadinamos gatvės Ukrainoje, vaikai jį naudoja žaisdami, muzikantams jam skiria dainas, o elitinio žurnalo „Vogue“ ukrainietiškoji versija jį pavadino „legendine asmenybe. Žurnalas „Time Magazine“ įtraukė generolą (drauge su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu) į šiųmetį įtakingiausių žmonių pasaulyje šimtuką.

Beje, pastarasis prieš keletą savaičių pirmą kartą sukritikavo kariuomenės priimtą sprendimą apriboti rezervistų judėjimą iš vienos Ukrainos dalies į kitą. Tačiau nesantaikos ženklų šalies vadovybėje tykantiems kritikams pakursčius kalbas apie eižėjančią vienybę, V.Zelenskis tuoj pat sušvelnino kritiką ir pareiškė, kad tai – tik nereikšminga smulkmena. „Tarp manęs ir kariuomenės vadovybės nėra jokių nesusipratimų“, – sakė V.Zelenskis.

Kitoks mentalitetas

V.Zalužnas yra populiarus ne banalia paplitusia prasme, kai kalbama apie žinomus žmones, kurie mėgsta pasisakyti visais gyvenimo klausimais. Generolo vardas tariamas su pagarba, nes jis – arčiausiai fronto esantis strategas.

Ukrainos radijo „Svoboda“ tarnyba apibūdino V.Zalužną vienu atviriausių generolų, suprantančių karių ir jaunesniųjų karininkų problemas. „Bendras Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reformavimo pagal NATO standartus kursas išlieka negrįžtamas, – pernai liepą Ukrainos žiniasklaidai sakė V.Zalužnas. – Svarbiausia yra principai. Pirmiausia reikia keisti požiūrį ir nuostatas į žmones. Norėčiau, kad atsigręžtumėte į žmones, į savo pavaldinius. Mano požiūris į žmones nepasikeitė per visą tarnybos laiką.“

Interviu „ArmInform“ V.Zalužnas yra sakęs, kad Ukrainos kariuomenėje gausu jaunų, profesionalių karių ir būsimų lyderių. „Tai visiškai kitokie žmonės – ne tokie, kaip mes, kai buvome leitenantais. Tai nauji daigai, kurie per penkerius metus visiškai pakeis kariuomenę. Mes jau einame šia kryptimi ir kelio atgal nėra. Net visuomenė neleis mums grįžti į 2013-ųjų kariuomenę“, – yra pasakęs V.Zalužnas.

Ukrainos Demokratijos rūmų analitikas Anatolyjus Oktysiukas vardija pagrindinius V.Zalužno bruožus: jis yra kompetentingas, gerai išsimokslinęs, neturi senojo sovietinio mentaliteto, kadaise būdingo aukščiausiems Ukrainos kariškiams, yra patriotas ir nekorumpuotas.

Gairės: Valerijus Zalužnas, karas Ukrainoje, generolas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS