V. Zelenskis nuo karinės tarnybos atleido V. Zalužną, paskyrė jį ambasadoriumi JK | Diena.lt

V. ZELENSKIS NUO KARINĖS TARNYBOS ATLEIDO V. ZALUŽNĄ, PASKYRĖ JĮ AMBASADORIUMI JK

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėl sveikatos atleido nuo karinės tarnybos buvusį ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną ir paskyrė jį naujuoju ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje (JK)

Atitinkami įsakai ketvirtadienį paskelbti Ukrainos prezidentūros tinklalapyje.

„Atleisti generolą Zalužną Valerijų Fedorovičių nuo karinės tarnybos dėl sveikatos būklės su teise dėvėti karinę uniformą“, – sakoma dokumente, kuriame nurodyta trečiadienio data.

Dokumente, datuotame ketvirtadieniu, 50-metis V. Zalužnas paskirtas ambasadoriumi JK.

Anksčiau šiemet, vasarį, visuomenėje populiarus V. Zalužnas neteko šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigų, kurias pradėjo eiti dar prieš Rusijos invaziją 2022 metų vasario 24-ąją.

V. Zalužnas vadovavo vieniems sėkmingiausių Ukrainos mūšių prieš Rusiją, įskaitant Chersono miesto išlaisvinimą 2022 metų lapkritį. Po svarbių taktinių laimėjimų kariuomenės vadą gatvės menininkai net įamžino savo kūriniuose.

V. Zalužnas, nors vengiantis perteklinio dėmesio, nuolat buvo minimas kaip galimas V. Zelenskio varžovas.

Dėl nesėkmingo Ukrainos kontrpuolimo praėjusiais metais ir viešų nesutarimų su V. Zelenskiu dėl karo eigos jis buvo atleistas.

Vadovauti kariuomenei V. Zelenskis paskyrė Ukrainos sausumos pajėgų vadą generolą pulkininką Oleksandrą Syrskį.

Ukraina nuo 2023 metų liepos neturi ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje. V. Zelenskis atleido šalies ambasadorių Jungtinėje Karalystėje Vadymą Prystaiką po to, kai šis sukritikavo prezidento atsaką į ginčą dėl JK karinės pagalbos.

V. Zelenskis kovą pirmą kartą paskelbė, kad skirs V. Zalužną savo pasiuntiniu Londone, kuris yra svarbus Kyjivo rėmėjas.

Kovą Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad žiemą per medicininę apžiūrą V. Zalužnas buvo pripažintas netinkamu karinei tarnybai.

Gairės: Valerijus Zalužnas, atleistas, Karinė tarnyba, Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, ambasadorius JK
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS