V. Zelenskis: Graikija pasiūlė apmokyti Ukrainos pilotus naudotis naikintuvais F-16 | Diena.lt

V. ZELENSKIS: GRAIKIJA PASIŪLĖ APMOKYTI UKRAINOS PILOTUS NAUDOTIS NAIKINTUVAIS F-16

  • 13

Graikija pasiūlė apmokyti Ukrainos pilotus naudotis naikintuvais F-16 ir padėti atstatyti Odesą, pirmadienį oficialaus vizito Atėnuose metu teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis).

„Šiandien pasiekėme svarbų rezultatą oro koalicijai: Graikija dalyvaus mūsų pilotų mokymuose su F-16. Dėkojame už šį pasiūlymą“, – sakė V. Zelenskis.

Penktadienį Kyjivas palankiai įvertino Jungtinių Valstijų sprendimą leisti Danijai ir Nyderlandams perduoti Ukrainai naikintuvus F-16, kai jos pilotai bus apmokyti jais naudotis.

Šį mėnesį prasidės 11 šalių koalicijos mokymai, o pareigūnai tikisi, kad pilotai bus parengti iki 2024-ųjų pradžios.

Šiandien pasiekėme svarbų rezultatą oro koalicijai: Graikija dalyvaus mūsų pilotų mokymuose su F-16. Dėkojame už šį pasiūlymą.

Po Rusijos invazijos Graikija aktyviai rėmė Ukrainą, teikdama humanitarinę pagalbą ir ginkluotę, įskaitant pėstininkų kovos mašinas, Kalašnikovo automatus, granatsvaidžius ir šaudmenis.

K. Micotakis pirmadienį sakė, kad Graikija dalyvaus didžiulėse pastangose rekonstruoti ir atstatyti Ukrainą, ypatingą dėmesį skirdama Odesai.

Ukrainos uostamiestyje XIX amžiaus pradžioje gimė slapta graikų revoliucinė organizacija, padėjusi sukelti 1821 metų revoliuciją prieš Osmanų imperijos valdžią Graikijoje.

V. Zelenskis baigia turą po Europą, prieš tai sustojęs Švedijoje, Nyderlanduose ir Danijoje.

Jo vizitas Atėnuose sutapo su neoficialia vakariene, kurią K. Micotakis surengė su Balkanų šalių lyderiais, Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu).

Graikijos ministro pirmininko biuras teigė, kad šis susitikimas skirtas 2003 metais Salonikuose įvykusio aukščiausiojo lygio susitikimo, kuriuo patvirtinta Vakarų Balkanų valstybių europinė perspektyva, dvidešimtmečiui paminėti.

Ukrainos prezidentas anksčiau platformoje „Telegram“ paskelbė, kad surengs bendrą susitikimą ir atskiras derybas dvišaliais klausimais su Balkanų šalių lyderiais, taip pat susitiks su Europos Komisijos pirmininke.

Kiti dalyviai buvo Serbijos, Moldovos, Juodkalnijos ir Rumunijos prezidentai, Kosovo, Šiaurės Makedonijos, Bulgarijos ir Kroatijos premjerai bei Bosnijos ir Hercegovinos ministrų tarybos pirmininkė, sakoma K. Micotakio biuro pranešime.

Graikija, istoriškai Rusijos sąjungininkė, kurią su rusais sieja šimtmečių tradicijos ir bendras ortodoksų krikščionių tikėjimas, vadovaujama K. Micotakio, pasuko į kitą pusę ir nedviprasmiškai pasmerkė Maskvos invaziją į Ukrainą.

Pernai ji išsiuntė keliolika Rusijos diplomatinių ir konsulinių atstovybių narių ir priėmė tūkstančius ukrainiečių bei jų šeimų narių.

Balandį Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas lankėsi Graikijos sostinėje, kur vedė derybas su tuometiniu savo kolega Niku Panagiotopulu (Nikosu Panagiotopoulosu).

O. Reznikovas tada sakė, kad po karo Ukraina sieks Graikijos pagalbos išminuojant Azovo jūrą ir plėtojant savo karines jūrų pajėgas.

Graikija taip pat yra pasiūliusi atstatyti praėjusiais metais apšaudytus Mariupolio gimdymo namus.

2022 metų balandį V. Zelenskis per televiziją pasakė kalbą specialiame Graikijos parlamento posėdyje, prašydamas pagalbos Mariupoliui ir Odesai – dviem Ukrainos miestams, kuriuose šimtmečius gyveno daug etninių graikų.

Posėdyje dalyvavo ir Graikijos valstybės vadovė prezidentė Katerina Sakelaropulu (Katerina Sakellaropoulou), o Graikijos ministrai ir parlamento nariai plojo V. Zelenskiui atsistoję.

Graikijos komunistai ir nedidelė nacionalistų partija boikotavo renginį.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Taigi

1939 m Gebelsas: “…ateis diena, kada mūsų kantrybė trūks ir mes užčiaupsime … jų įžūlias, melagingas burnas“. 2019m Putleris: “Mes užkimšime burną tiems, kurie mėgina perversti istoriją … Mes šitas bjaurias burnas užkimšime dokumentais visiems laikams”; P.S. O KGB archyvų putleris neviešina, tai kokiais dokumentais „užkimš burnas“, - falsifikatais?

Slava Ukraine!

Taigi, abu labu tokiu, tik vienas lindi bunkery, pripažintas teroristas; KGB putlerį vadino Nuorūka, paskui – išblyškusia Kandimi, vėliau – Botoksu; jis nuodytojas, dabar jis – žudikas, skerdikas, karo nusikaltėlis, 2022m nevykėlis... Na, o kitas - gina SAVO ŠALĮ nuo okupanto ir laisvai keliauja po pasaulį... Skaudus faktas kremliniams skalikams...

>>rasai

Gal ir kremliaus žydukus išvardinsi? Putleris (Šelomov), Medvedevas, Žirikas, ... Klausimuks: почему русские евреи ненавидят украинcкиx евреев? Beje, Putleris yra pasakęs: "Евреи -Титульная нация России".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS