V. Zelenskis Italijoje pasirašė 4,5 mlrd. dolerių vertės susitarimą su Japonija | Diena.lt

V. ZELENSKIS ITALIJOJE PASIRAŠĖ 4,5 MLRD. DOLERIŲ VERTĖS SUSITARIMĄ SU JAPONIJA

  • 0

Ukraina ir Japonija Didžiojo septyneto (G-7) šalių viršūnių susitikime pasirašė susitarimą dėl saugumo, pagal kurį Kyjivui šiais metais skirs 4,5 mlrd. dolerių (4,19 mlrd. eurų), pranešė šalių vadovai.

Šiuo susitarimu Japonija taip pat įsipareigojo ateinančius dešimt metų toliau remti Ukrainą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis džiaugėsi „unikalaus dokumento su viena ekonomiškai ir technologiškai pažangiausių pasaulio šalių“, pasirašymu per G-7 aukščiausiojo lygio susitikimą Apulijoje Italijos pietuose.

Dokumente numatyta parama saugumo ir gynybos srityje, humanitarinė pagalba ir pagalba atstatymo darbams, taip pat parama įvairiose kitose srityse – nuo kibernetinio saugumo iki kovos su Rusijos dezinformacijos kampanijomis.

„2024 metais Japonija Ukrainai skirs 4,5 mlrd. dolerių ir toliau mus rems visą 10 metų susitarimo galiojimo laikotarpį“, – socialiniame tinkle „X“ rašė V. Zelenskis.

„Japonijai toks susitarimas ir tokio lygio parama yra proveržis“, – pridūrė jis ir padėkojo Tokijui už „nepalaužiamą solidarumą“.

G-7 narė Japonija iki šiol Ukrainai skyrė 12,1 mlrd. dolerių (11,27 mlrd. eurų), įskaitant per G-7 viršūnių susitikimą pažadėtas lėšas.

2024 metais Japonija Ukrainai skirs 4,5 mlrd. dolerių ir toliau mus rems visą 10 metų susitarimo galiojimo laikotarpį.

Japonija griežtai kontroliuoja ginklų eksportą pagal pacifistinę konstituciją, todėl gali teikti Ukrainai tik neletalinę ginkluotę.

Tačiau Japonija jau tiekia Kyjivui minų nukenksminimo mašinas ir dronų orlaivių aptikimo sistemas, be to, ji didins kovos su minomis pastangas ir tieks elektros generatorius humanitarinėms reikmėms, naujienų agentūrai AFP sakė Japonijos vyriausybės šaltinis.

Kyjivas su pagrindiniais rėmėjais pasirašė keliolika panašių susitarimų, kuriuose išdėstyti daugiamečiai įsipareigojimai finansuoti ir stiprinti Ukrainos gynybą ir kariuomenę.

Šie susitarimai nėra abipusės gynybos paktai ar kariniai aljansai, tačiau jie laikomi svarbiu ilgalaikiu įsipareigojimu paremti Kyjivą, jau trečius metus kovojantį su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. 

Per G-7 susitikimą Italijoje JAV pasirašė 10 metų trukmės saugumo susitarimą su Ukraina

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Ukrainos vadovas V. Zelenskis ketvirtadienį pasirašė 10 metų trukmės dvišalį saugumo susitarimą, kuriuo Jungtinės Valstijos įsipareigojo teikti ilgalaikę paramą Ukrainai kare su Rusija.

„Šiandien Jungtinės Valstijos siunčia stiprų signalą, kad tvirtai remiame Ukrainą dabar ir ateityje“, – sakoma JAV pareiškime.

Sveikindamas šį dvišalį susitarimą ir G-7 susitarimą dėl 50 mlrd. dolerių (46,45 mlrd. eurų) paskolos Ukrainai panaudojant pelną, gautą iš įšaldyto Rusijos turto, J. Bidenas sakė, jog taip drauge parodoma Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui, kad „jis negali išlaukti [...], negali mūsų suskaldyti“.

Dvišalis susitarimas pasirašytas Baltiesiems rūmams stengiantis sutelkti paramą Kyjivui ir artėjant labai įtemptiems JAV prezidento rinkimams, kai J. Bidenui teks varžytis su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Pagal susitarimą Jungtinės Valstijos teiks Ukrainai įvairią karinę pagalbą.

Susitarimu, regis, siekiama įpareigoti ir būsimas JAV administracijas remti Ukrainą, bet D. Trumpas teoriškai galėtų jo atsisakyti, jei lapkritį laimėtų rinkimus.

V. Zelenskis padėkojo J. Bidenui už paktą, bet sakė, kad „reikia klausti, kiek truks ši vienybė“, turėdamas galvoje artėjančius JAV rinkimus.

J. Bidenas stengėsi patikinti V. Zelenskį. „Jie gaus, ko jiems reikia“, – sakė JAV prezidentas, turėdamas galvoje ukrainiečius.

Susitarimas yra panašus į JAV ir Izraelio susitarimą. Vašingtonas įsipareigojo apmokyti ukrainiečių karius, tiekti gynybos priemones, vykdyti bendras pratybas ir bendradarbiauti gynybos pramonės srityje.

Tačiau JAV neįsipareigoja siųsti savo karius ginti Ukrainos, ne taip kaip NATO narių.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Japonija, Ukraina, G-7, karas Ukrainoje, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS