V. Zelenskis paskelbtas išrinktuoju Ukrainos prezidentu | Diena.lt

V. ZELENSKIS PASKELBTAS IŠRINKTUOJU UKRAINOS PREZIDENTU

  • 7

Ukrainos centrinė rinkimų komisija antradienį oficialiai paskelbė, kad antrajame prezidento rinkimų rate Volodymyras Zelenskis surinko 73,22 proc. balsų ir yra išrinktas į valstybės vadovo postą.

Atitinkamą protokolą antradienį citavo Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Tetjana Slipačiuk, skelbdama oficialius Ukrainos prezidento rinkimų antrojo rato rezultatus.

Komisijos duomenimis, balandžio 21 dieną už kitą kandidatą – dabartinį, penktąjį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką – balsavo 24,45 proc. rinkėjų.

Rinkėjų aktyvumas, įskaitant užsienyje balsavusius rinkėjus, buvo 61,37 procento.

Rinkimų komisija nurodo, kad V. Zelenskis daugumos rinkėjų paramą užsitikrino Kijeve ir visose Ukrainos srityse, išskyrus Lvovo, kur P. Porošenką parėmė 62,79 proc., o V. Zelenskį – 34,49 proc. rinkėjų.

Rinkimų procesą stebėjusių tarptautinių ir ukrainiečių stebėtojų vertinimu, antrasis prezidento rinkimų ratas buvo laisvas ir konkurencingas, o užfiksuoti pažeidimai nepaveikė balsavimo rezultatų.

Pagal 2005 metų rugsėjį Aukščiausiosios Rados priimtą poįstatyminį aktą naujai išrinkto prezidento prisaikdinimo posėdžio dieną paskiria parlamentas jo pirmininko teikimu. Iškilmingo posėdžio laiką, svečių sąrašą ir kitus organizacinius klausimus parlamento pirmininkas derina su išrinktuoju prezidentu ir Konstitucinio Teismo pirmininku.

Oficialiu rezultatų paskelbimu laikomas jų publikavimas laikraščiuose „Golos Ukrainy“ ir „Uriadovyj kurjer“. Tai turi įvykti per penkias dienas – iki gegužės 4-osios.

Naujai išrinktas prezidentas pareigas turi pradėti eiti ne vėliau kaip 30 dienų po oficialaus rezultatų paskelbimo. Tai reiškia, kad V. Zelenskio inauguracija turi įvykti iki birželio 3 dienos. Jis turi prisiekti Ukrainos liaudžiai per iškilmingą Aukščiausiosios Rados posėdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

BezdzioniuPlaneta

Taip , kad Zelenskis yra labai rimtas Ukrainos tautos pasirinkimas ir prasau ziureti i ji labai rimtai

BezdzioniuPlaneta

Gali buti net taip, kad kazkiek procentu Parasenka sufalsifikavo ir pas Zelenski procentu yra dar daugiau

BezdzioniuPlaneta

Ir tie 75 procentai tikrai yra nesufalsifikuoti, nes Zelenskis neturejo absoliuciai jokiu resursu juos sufalsifikuoti skirtingai negu Parasenka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS