V. Zelenskis pažadėjo ryžtingą atsaką po okupantų smūgių: Rusijos karas neišvengiamai sugrįš namo | Diena.lt

V. ZELENSKIS PAŽADĖJO RYŽTINGĄ ATSAKĄ PO OKUPANTŲ SMŪGIŲ: RUSIJOS KARAS NEIŠVENGIAMAI SUGRĮŠ NAMO

  • 0

Rusijos pajėgos antradienį raketomis apšaudė Kyjivą bei kitus Ukrainos miestus ir per šiuos oro smūgius žuvo aštuoniolika žmonių, o daugiau kaip šimtas buvo sužeisti.

Į tai reaguodamas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo imtis griežtų atsakomųjų veiksmų.

Gelbėtojai antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive, esančiame netoli sienos su Rusija, traukė išgyvenusiuosius iš smilkstančių griuvėsių, nuo smūgių užsidegus ir apgriuvus keliems daugiabučiams namams, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

„Paprastas gyvenimas yra tai, ką Rusija laiko grėsme sau. Valstybė yra tipiškas teroristas“, – vakare kreipdamasis į tautą niūriai kalbėjo V. Zelenskis ir pridūrė, kad per išpuolius buvo sužeista 130 žmonių.

„Tegul Rusijoje žino, kad ukrainiečių charakteris ne toks, jog jie nežinotų, kaip į tai atsakyti, – teigė V. Zelenskis. – Rusijos karas neišvengiamai sugrįš namo, ten, iš kur šis blogis kilo ir kur jis turi būti numalšintas.“

Charkivo srities gubernatorius Olehas Synjehubovas sakė, kad per naktinį antskrydį, per kurį taip pat buvo sužeista daugiau kaip 50 žmonių, žuvo aštuoni žmonės. Vėlų antradienio vakarą O. Synjehubovas pranešė apie naują smūgių seriją Charkive, per kurią buvo sužeisti keturi žmonės.

Išgirdusi pirmąjį sprogimą Oleksandra Terechovič išbėgo į savo namų koridorių, kad apsisaugotų. Pasak jos, antrasis sprogimas nugriaudėjo gretimame pastate, išdauždamas jos langus ir duris.

„Ašarų nebeliko. Mūsų šalis jau dvejus metus išgyvena tai, kas vyksta. Gyvename, jausdami siaubą viduje“, – sakė ji AFP.

Vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko gyrė gelbėtojus, kurie, pasak jo, iš griuvėsių ištraukė 27 išgyvenusius žmones. Jis paskelbė dramatišką filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip darbininkai išlaisvina žmogų, kuris kelias valandas buvo įstrigęs šaltyje.

Rusijos pajėgos savo invazijos, pradėtos 2022 metų vasarį, pradžioje siekė perimti Charkivo – labiausiai per naktinius smūgius nukentėjusio miesto – kontrolę.

Ukrainiečių pajėgos nustūmė Maskvos kariuomenę, tačiau nuo to laiko ji nuolat apšaudo miestą.

„Tai tikrai baisu“

Savo kalboje V. Zelenskis teigė, kad Rusija per naktį surengtą antskrydį paleido beveik 40 raketų, siekdama pramušti Ukrainos oro gynybos sistemas. Nors didelę dalį jų numušė Ukrainos pajėgos, kitos raketos pataikė į 200 statinių, tarp kurių buvo 139 gyvenamieji pastatai.

AFP žurnalistai Kyjive girdėjo, kaip naktį virš sostinės aidėjo oro pavojaus sirenos, o po to pasigirdo keli garsūs sprogimai, gynybos sistemas nukreipus prieš puolimą iš oro.

Meras Vitalijus Klyčko sakė, kad per išpuolį Kyjive centriniuose rajonuose užsidegė pastatų ir automobilių, buvo sužeista 20 žmonių.

17-metė interjero dizaino studentė Daryna Bodenčuk sakė, kad prasidėjus oro atakoms buvo bendrabutyje Kyjive. Ji nurodė, kad smūgiai sudrebino pastatą ir išsprogdino rūsio duris, kur ji kartu su kitais slėpėsi.

„Tai tikrai baisu. Mūsų bendrabutyje taip pat buvo išdaužtas langas. Buvo labai triukšminga“, – pasakojo ji naujienų agentūrai AFP.

Rusijos karas neišvengiamai sugrįš namo, ten, iš kur šis blogis kilo ir kur jis turi būti numalšintas.

Netoli Kyjivo, raketų smūgiams apgadinus privačių namų ir ūkinių pastatų, buvo sužeisti keturi žmonės.

Toliau į pietus esančiame Pavlohrade, kaip pranešė Dnipropetrovsko srities gubernatorius, vienas žmogus žuvo ir dar vienas buvo sužeistas.

Pietinio Chersono regiono, kuris, Kremliaus teigimu, priklauso Rusijai, gubernatorius pranešė, kad rusų kariai nužudė 70-metį vyrą, tačiau nepateikė jokių detalių.

Pasak JAV ambasadorės Ukrainoje Bridget Brink (Bridžit Brink), išpuoliai rodo, kad Vašingtonas turėtų padvigubinti paramą.

„Dabar Ukrainai reikia nuolatinės mūsų paramos, kad galėtų apsisaugoti nuo šių žiaurių išpuolių prieš civilius gyventojus“, – sakė ji socialinėje žiniasklaidoje.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Maskvos išpuolius prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą, sakydama, kad „Rusija yra kalta dėl karo nusikaltimų ir jai tenka visa atsakomybė už eskalaciją“.

Kremlius neigia, kad taikosi į civilius

Kremlius, atsakydamas į žurnalistų klausimus apie išpuolius, neigė, kad Rusijos pajėgos nusitaikė į civilinę infrastruktūrą, ir pažadėjo tęsti beveik dvejus metus trunkančią Maskvos invaziją.

„Mūsų kariuomenė nesikėsina į civilinius objektus ar gyvenamuosius kvartalus ir nesitaiko į civilius gyventojus, priešingai nei Kyjivo režimas“, – žurnalistams tvirtino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tai buvo akivaizdi užuomina į padažnėjusias mirtinas dronų ir raketų atakas, dėl kurių Rusijos pajėgos kaltina Kyjivą ir kurios yra nukreiptos prieš miestus ir energetikos objektus netoli bendros sienos.

Maskvos paskirti pareigūnai Rusijos okupuotoje rytinėje Donecko srityje pranešė, kad per Ukrainos smūgius žuvo trys žmonės.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Rusijos smūgiai, žuvo žmonės, ryžtingas atsakas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS