V. Zelenskis ragina ES bendradarbiauti su Kijevu dėl Rusijos „dujų agresijos“ | Diena.lt

V. ZELENSKIS RAGINA ES BENDRADARBIAUTI SU KIJEVU DĖL RUSIJOS „DUJŲ AGRESIJOS“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Maskvą organizuojant Europos energetikos krizę ir paragino Europos Sąjungą drauge su Kijevu kovoti prieš Rusijos „dujų agresiją“.

Europą šiuo metu apėmusi energetikos krizė: dujų kainos šoktelėjo iki rekordinių aukštumų, žemyne vėl įsibėgėjant ekonominei veiklai po karantinų, įvestų per koronaviruso pandemiją, taip pat stringant energijos išteklių iš tokių atsinaujinančiųjų šaltinių kaip vėjas tiekimui.

Kritikai Vakarų sostinėse dėl kainų kilimo kaltina Rusiją; jie teigia, kad Maskva nedidina tiekimo, siekdama priversti Europą sudaryti daugiau ilgalaikių sutarčių ir greičiau licencijuoti prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“.

„Stebime dirbtinę krizę, turinčią tik vieną tikslą – priversti Europą atsisakyti savo vertybių“, – naujienų agentūrai AFP sakė V. Zelenskis išskirtiniuose rašytiniuose komentaruose.

„Egzistuoja tikra dujų agresija prieš Europos Sąjungą“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad tik žemyno vyriausybės „koordinuotas“ atsakas į „šantažą“ leistų atkurti labiau prieinamas kainas.

Prezidentas sakė, kad dėl to beprecedentiškai reikia bendrų pastangų, ir paragino Briuselį kartu su Kijevu ieškoti sprendimų.

„Ukraina turi ką pasiūlyti savo partneriams Europoje“, – pareiškė V. Zelenskis.

„Esamų dujų tiekimo per Ukrainą pajėgumų pakanka ne tik tam, kad normalizuotųsi dabartinė padėtis, bet ir tam, kad Europa būtų apsaugota nuo tokių kainų šuolių ateityje“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis jau ilgą laiką negaili kritikos Maskvai, kuri 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir pradėjo remti separatistus šalies rytuose.

„Europos eilė“

Per ankstesnius ginčus Rusija nutraukdavo dujų tiekimą Ukrainai, o V. Zelenskis anksčiau šiais metais naują dujotiekį „Nord Steam 2“ pavadino „pavojingu geopolitiniu ginklu“, dėl kurio Europa taps priklausoma nuo Maskvos.

Penktadienį jis teigė, kad Rusija „ne kartą bandė sušaldyti Ukrainą, nutraukdama dujų tiekimą ir reikalaudama nuolaidų, kurios pakenktų Ukrainos nacionaliniams interesams“.

„Dabar atėjo Europos eilė susipažinti su dujų karo sąvoka“, – pabrėžė prezidentas.

Prognozuojama, kad pradėjus veikti Rusiją ir Vokietiją jungiančiam „Nord Stream 2“ padvigubės dujų tiekimas į žemyną.

Tačiau šis projektas suskaldė Europos sostines, nes jis nukreipia tiekimą nuo dabartinio maršruto per Ukrainą – svarbią ES sąjungininkę.

Anksčiau šį mėnesį V. Putinas dėl krizės apkaltino Europos energijos rinkos „sisteminius trūkumus“ ir patikino, jog Rusija yra pasirengusi atsukti čiaupus bet kuriai to prašančiai šaliai.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pareigūnai ne kartą teigė, kad tiekėjai vykdo įsipareigojimus pagal galiojančias sutartis, pabrėždami, kad šalis turi papildyti savo atsargas artėjant žiemai.

Tačiau, remiantis AFP gautais komentarais, V. Zelenskis mano, kad „Rusija turi pakankamai dujų“.

„Tačiau ji išgalvotomis dingstimis atsisako didinti tiekimą Europai. Dėl to staigiai išaugo dujų kainos ir Europoje prasidėjo pramonės įmonių uždarymas“, – teigė Ukrainos vadovas.

Moldovos – buvusios sovietinės respublikos, kuri neseniai išrinko proeuropietišką prezidentę, – parlamentas penktadienį įvedė 30 dienų nepaprastąją padėtį. Tokiu būdu siekiama užsitikrinti pigesnes gamtines dujas iš Europos, Maskvai pakėlus jų kainą Kišiniovui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

O tai ko Klounas

Nepapasakojo kaip ukraina atimdavo dujas iš bendro katilo:) Tiketi xo xolu saves negerbri.

sis

mosad klounas pamirso kad tautu sovietdraugyste baigesi pries 30m ir egzistuojat biranciame nuo prto /pertekliaus kapitalzme ir tu valstybiu gamtos istekliai kuriuos dar reikia paruost nedalijami uz dyka tai jei jauti kad bus salta pizdink kur silta pas zydus ten gali but ir karsta visom prasmem===

Anonimas

Žydas ir dar HOHOLAS tai jau kažkoks užribis.TSRS laikais ukraina buvo pati ekonomiškai išvystyta jos dalis,statė atominius ir paprastus lektuvnešius,raketas,didžiulius transporto lektuvus, sunkvežimius ir lengvasias mašinas,turėjo išvystyta žemes ūkį.o dabar sekmingai nusirito žemiau plintuso,ant dienų pranešė kad net kiaušinius pradėjo pirkti Baltarusijoje.Ukrainoje vagis ant vagies ir vagis vagį gainioją.Nesakau kad visi,bet valdžia tai tikrai,o paprasti žmonės turi suktis kaip išmano,nu bet juk lietuvius tuo nenustebinsi,patys ėjom tuo keliu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS