V. Zelenskis: Rusija paleido dešimt ukrainiečių civilių kalinių, tarp jų – politikas ir du kunigai | Diena.lt

V. ZELENSKIS: RUSIJA PALEIDO DEŠIMT UKRAINIEČIŲ CIVILIŲ KALINIŲ, TARP JŲ – POLITIKAS IR DU KUNIGAI

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pranešė, kad dešimt Rusijoje ir Baltarusijoje įkalintų ukrainiečių civilių, tarp jų vienas politikas ir du kunigai, buvo išlaisvinti pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Vatikanas.

Per beveik pustrečių metų trunkantį karą Rusija ir Ukraina apsikeitė šimtais kalinių, paprastai vienas už vieną santykiu, tačiau civiliai kaliniai paleidžiami rečiau.

„Mums pavyko sugrąžinti dar 10 mūsų žmonių iš Rusijos nelaisvės“, – rašė V. Zelenskis „Telegram“ žinutėje. Neaišku, ar šis paleidimas yra mainų susitarimo, susijusio su Ukrainoje laikomais rusų belaisviais, dalis.

Pasak jo, kai kurie iš paleistų asmenų kalėjo nuo 2017 metų, suimti Rusijos kontroliuojamose Rytų Ukrainos dalyse, kurias tuo metu valdė Maskvos remiami separatistai.

Nuo to laiko Rusija aneksavo keturis Ukrainos regionus – Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios – kartu su 2014 metais užgrobtu Krymo pusiasaliu.

Visi jie buvo paleisti ir grįžo namo į Ukrainą.

Tarp išlaisvintųjų yra aukšto rango Krymo totorių politikas Narimanas Dželalas ir du Ukrainos graikų katalikų bažnyčios kunigai.

Penki iš paleistų į laisvę asmenų iš pradžių buvo sulaikyti Baltarusijoje, artimoje Rusijos sąjungininkėje, be kita ko, kaltinant juos pagalba Ukrainos kariuomenei teikiant informaciją apie rusų karių judėjimą.

Karo pradžioje Rusija iš Baltarusijos teritorijos įsiveržė į Ukrainą, ir nors Minskas tiesiogiai neprisijungė prie Maskvos puolimo, abiejų šalių kariuomenės yra glaudžiai susijusios.

„Visi jie buvo paleisti ir grįžo namo į Ukrainą“, – sakė V. Zelenskis.

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį į Vatikano pastangas sugrąžinti šiuos žmones namo“, – pridūrė jis.

Gairės: Rusija, paleido kalinius, dešimt ukrainiečių civilių kalinių, karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS