V. Zelenskis teigia, kad Rusija planuoja pavojingas provokacijas Zaporižios AE | Diena.lt

V. ZELENSKIS TEIGIA, KAD RUSIJA PLANUOJA PAVOJINGAS PROVOKACIJAS ZAPORIŽIOS AE

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį Prancūzijos kolegai Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui) pareiškė, kad Rusija planuoja pavojingas provokacijas Maskvos okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje.

Kremlius trečiadienį savo ruožtu tvirtina, kad Kyjivas gali rengti provokaciją Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios AE.

„Padėtis gana įtempta, nes Kyjivo režimo sabotažo grėsmė tikrai didelė – sabotažo, kuris gali turėti katastrofiškų pasekmių“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tokie pareiškimai nuskambėjo po to, kai Kyjivas ir Maskva apsikeitė kaltinimais dėl rengimosi incidentui didžiausioje Europoje elektrinėje. Per visą Rusijos invaziją išlieka nuogąstavimai dėl rizikų, susijusių su jos saugumu.

„Įspėjau Emmanuelį Macroną, kad okupacinė kariuomenė rengia pavojingas provokacijas Zaporižios AE“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime po pokalbio telefonu su Prancūzijos kolega.

„Sutarėme, kad kartu su TATENA (Tarptautine atominės energijos agentūra) maksimaliai kontroliuosime situaciją“, – priduriama jame.

Savo vakarinėje kalboje V. Zelenskis sakė, kad, Ukrainos žvalgybos duomenimis, Rusija elektrinėje įrengė objektus, panašius į sprogmenis.

„Galbūt tam, kad imituotų smūgį į jėgainę. Galbūt jie turi kokį nors kitą scenarijų. Bet bet kuriuo atveju pasaulis tai mato, – sakė Ukrainos vadovas. – Radiacija kelia grėsmę visiems pasaulyje.“

Apie sprogmenis anksčiau pareiškė Ukrainos kariuomenė, įspėjusi apie galimą provokacijos Zaporižios AE teritorijoje rengimą artimiausiu metu. Ji nurodė, kad ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių išorinio stogo buvo padėta išorinių objektų, panašių į sprogstamuosius įtaisus.

„Jų detonavimas neturėtų pakenkti maitinimo blokams, tačiau gali sudaryti vaizdą, kad įvyko apšaudymas iš Ukrainos pusės“, – sakoma kariuomenės pranešime, priduriant, kad Maskva apie tai paskleis dezinformaciją.

Maždaug tuo pat metu Maskvoje rusų branduolinės energetikos milžinės „Rosatom“ patarėjas Renatas Karčaa apkaltino Kyjivą planuojant išpuolį prieš elektrinę.

„Šiandien gavome informacijos, kurią esu įgaliotas paskelbti... Liepos 5 dieną, tiesiogine to žodžio prasme naktį, tamsoje, Ukrainos kariuomenė bandys pulti Zaporižios atominę elektrinę“, – Rusijos valstybinei televizijai sakė jis bei nurodė, kad Ukraina planuoja naudoti didelio tikslumo, tolimojo nuotolio ginklus ir dronus.

Nuo pat karo pradžios 2022-ųjų vasarį Rusija ir Ukraina nuolat kaltina viena kitą keliant pavojų elektrinės saugumui.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Zaporižios AE, provokacijos, Rusijos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS