Ukrainos prezidentas atvyko į Londoną susitikti su Anglijos premjeru | Diena.lt

UKRAINOS PREZIDENTAS ATVYKO Į LONDONĄ SUSITIKTI SU ANGLIJOS PREMJERU

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį atvyko į Jungtinę Karalystę susitikti su šalies premjeru Rishi Sunaku (Rišiu Sunaku), kuris pažadėjo perduoti Kyjivui oro gynybos raketų ir tolimojo nuotolio atakos bepiločių orlaivių.

Jungtinės Karalystės vyriausybė patvirtino, kad V. Zelenskis į šalį atvyko po to, kai savaitgalį lankydamasis Prancūzijoje ir Vokietijoje sulaukė naujų pažadų dėl karinės pagalbos prieš artėjantį kontrpuolimą.

„Jungtinė Karalystė yra lyderė plečiant mūsų pajėgumus žemėje ir ore“, – prieš susitikimą su R. Sunaku socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Ukrainos prezidentas.

„Šis bendradarbiavimas bus tęsiamas ir šiandien. Susitiksiu su savo draugu Rishi. Vesime svarbias derybas akis į akį ir dalyvaujant delegacijoms“, – pridūrė jis.

V. Zelenskio sraigtasparnis nusileido Čekerse, oficialioje Britanijos vadovo užmiesčio rezidencijoje, ir jį pasitiko ministras pirmininkas R. Sunakas. Tai antroji Zelenskio kelionė į Jungtinę Karalystę nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Visi esame suinteresuoti užtikrinti, kad Ukrainai viskas pavyktų, o V. Putino barbarizmas nebūtų apdovanotas.

JK premjeras savo tviteryje pasidalijo nuotrauka, kurioje matoma, kaip lyderiai apsikabina.

„Negalime jų nuvilti“

R. Sunakas nurodė, kad šios derybos su Ukrainos prezidentu vyksta artėjančio Europos Tarybos lyderių susitikimo Islandijoje ir Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimo Japonijoje kontekste.

„Tai lemiamas Ukrainos pasipriešinimo siaubingam agresijos karui, kurio ji nepasirinko ir neišprovokavo, momentas“, – teigiama premjero išplatintame pareiškime.

„Negalime jų [ukrainiečių] nuvilti“, – pridūrė jis.

„Rusijos prezidento Vladimiro Putino agresyvaus karo priešakinės linijos nors ir yra Ukrainoje, tačiau lūžio ribos driekiasi visame pasaulyje“, – teigė R. Sunakas.

„Visi esame suinteresuoti užtikrinti, kad Ukrainai viskas pavyktų, o V. Putino barbarizmas nebūtų apdovanotas“, – sakė JK ministras pirmininkas.

JK išplatintame pranešime teigiama, kad susitikimo metu R. Sunakas turėtų patvirtinti tolesnį Ukrainos aprūpinimą šimtais oro erdvės gynybos raketų ir papildomomis bepilotėmis orlaivių sistemomis, tarp kurių – šimtai naujų tolimojo nuotolio atakos dronų, kurių veikimo nuotolis viršija 200 km.

„Visos šios priemonės bus pristatytos per ateinančius mėnesius, kai Ukraina rengiasi sustiprinti pasipriešinimą Rusijos invazijai“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė tapo pirmąja Vakarų šalimi, pasiūliusia Ukrainai ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų – „Storm Shadow“.

Britanija yra antra po Jungtinių Valstijų pagal Ukrainai teikiamos karinės pagalbos dydį ir į savo paramos programą įtraukė kovinių skrydžių mokymus, nors naikintuvų Kyjivui ir neteikia.

Po kelionių į Vokietiją ir Italiją, kur susitiko su šių šalių vadovais, ir Vatikaną, kur pasimatė su popiežiumi Pranciškumi, Ukrainos vadovas sekmadienio vakarą iš anksto nepranešęs atvyko į Paryžių susitikti su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

V. Zelenskiui lankantis Europos sostinėse, Rusija savaitgalį suaktyvino atakas visoje Ukrainoje dronais ir raketomis. Sekmadienį Rusija apšaudė dvi gyvenvietes šiaurinėje Sumų pasienio srityje, sakoma regiono karinės administracijos pareiškime oficialiame „Telegram“ kanale. Ten buvo užfiksuoti 109 sprogimai.

Kelionėje po Europą V. Zelenskis sakė, kad jo šalies pajėgos sieks išlaisvinti rusų okupuotas teritorijas pagal tarptautiniu mastu pripažintas Ukrainos sienas, o ne pulti Rusijos teritoriją.

„Ruošiame kontrpuolimą nelegaliai okupuotoms teritorijoms [atsiimti] remdamiesi mūsų konstituciškai apibrėžtomis teisėtomis sienomis, kurios yra pripažintos tarptautiniu mastu“, – sakė V. Zelenskis.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, anglija, parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS