Vakarų Ukrainoje rasta masinė Antrojo pasaulinio karo metais nužudytų lenkų kapavietė | Diena.lt

VAKARŲ UKRAINOJE RASTA MASINĖ ANTROJO PASAULINIO KARO METAIS NUŽUDYTŲ LENKŲ KAPAVIETĖ

  • 0

Vakarų Ukrainoje rasti Antrojo pasaulinio karo metais nužudytų lenkų palaikai, penktadienį pranešė Lenkijos valdžios atstovai.

Ultranacionalistinė Ukrainos nacionalistų organizacija (OUN) prieškario Rytų Lenkijos Voluinės ir Rytų Galicijos regionuose – šiandien tai Vakarų Ukrainos dalis – 1943–1944 metais kaltinama išžudžiusi apie 100 tūkst. lenkų.

„Rasta masinė kapavietė, kurioje 1945 metais buvo palaidoti nužudyti Pužnikų gyventojai“, – penktadienį socialiniame tinkle „X“ parašė ministro pirmininko tarnybos ministras Michalas Dworczykas (Michalas Dvorčikas) ir pridūrė, kad Ukrainos valdžios jau paprašyta leidimo ekshumuoti kapavietę.

M. Dworczykas pridūrė, kad po keturis mėnesius trukusių sudėtingų palaikų paieškų „lenkų ir ukrainiečių ekspertai rado masinę kapavietę, kurioje 1945 metais buvo palaidoti buvusio Pužnikų kaimo (Čortkivo regione, Ternopilio srityje Vakarų Ukrainoje) gyventojai“.

Žudynės vis dar meta šešėlį ant Ukrainos ir Lenkijos santykių, nepaisant glaudžių abiejų šalių ryšių, kuriuos šalys užmezgė Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje. Nors buvo nužudyta daug žmonių keliuose kaimuose, vykusios žudynės bendrai vadinamos Voluinės žudynėmis.

Kultūros ministras Piotras Glinskis socialiniame tinkle „X“ taip pat rašė, kad Lenkija jau paprašė Ukrainos leidimo ekshumuoti ir ištirti kūnus, kad juos būtų galima garbingai palaidoti.

P. Glinskis pridūrė, kad „tai pirmas kartas per devynerius metus, kai Ukrainoje buvo rasti ukrainiečių nacionalistų nužudytų lenkų palaikai“.

Ukrainos vyriausybės ilgą laiką nenoriai leido lenkų komandoms ieškoti nužudytų lenkų palaikų.

Gairės: karas Ukrainoje, Antrasis pasaulinis karas, Lenkai, kapavietė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS