Valstybės departamentas: Arktis – potencialus Rusijos puolimo prieš JAV vektorius | Diena.lt

VALSTYBĖS DEPARTAMENTAS: ARKTIS – POTENCIALUS RUSIJOS PUOLIMO PRIEŠ JAV VEKTORIUS

  • 3

Rusija gali vienašališkai nustatyti savo žemyninio šelfo Arkties vandenyne ribas, jeigu Maskvos netenkins tarptautinių organizacijų sprendimas šiuo opiu klausimu, perspėjama ketvirtadienį paskelbtoje JAV Gynybos departamento Arkties strategijoje.

„Rusija [iki šiol] paprastai laikydavosi tarptautinių įstatymų ir procedūrų, nustatant jos išplėstinio žemyninio šelfo ribas. Rusija gali priimti sprendimą nustatyti šias ribas vienašališkai, jeigu procedūros pasirodys esančios [jai] nepalankios, ir gali panaudoti savo karinius pajėgumus, kad užkirstų prieigą prie ginčijamų Arkties vandenų ir išteklių“, – sakoma Pentagono dokumente.

Šioje ataskaitoje JAV Kongresui pabrėžiama, kad Arkties regionas taip pat gali būti vertinamas kaip „strateginė teritorija, galinti tapti potencialiu vektoriumi puolimui prieš JAV teritoriją“.

„Įvykių raida Arktyje turi potencialo tiesiogiai arba netiesiogiai suvaržyti Gynybos departamento gebėjimus perkelti pajėgas globaliu mastu arba plačiau paveikti JAV strateginius uždavinius, susijusius su konkurencija su Kinija ir Rusija Indijos ir Ramiojo vandenyno regione bei Europoje“, – pažymėjo strategijos autoriai.

Gynybos departamentas laikosi požiūrio, kad būtina ginti JAV nacionalinio saugumo interesus Arktyje ir apdairiai šalinti šiems interesams kylančias grėsmes „nekurstant strateginės konkurencijos“.

„JAV sąjungininkų ir partnerių, turinčių bendrų interesų išlaikyti šią taisyklėmis pagrįstą tvarką, tinklas yra didžiausias Jungtinių Valstijų strateginis privalumas Arkties regione ir tuo pačiu – Gynybos departamento Arkties strategijos kertinis akmuo“, – sakoma dokumente.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Svaigsta,

klounai, visai prapulsit.. che, che..

ožiui-(žemiau)

Vėl mekeni? fašisto putino batlaizy?

Ozys&Ozesnis

Pribaltika – potencialus JAV puolimo prieš Rusija vektorius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS