Varšuva tariasi su Vašingtonu dėl JAV naftos tiekimo Baltarusijai per Lenkiją | Diena.lt

VARŠUVA TARIASI SU VAŠINGTONU DĖL JAV NAFTOS TIEKIMO BALTARUSIJAI PER LENKIJĄ

Lenkijos vyriausybės delegacija Jungtinėse Valstijose aptarė JAV naftos tiekimo Baltarusijai per Lenkijos uostus galimybes, pranešė Lenkijos vyriausybės atstovas.

„Esame suinteresuoti padėti Baltarusijai apsirūpinti nafta, jei tai būtina ir įmanoma“, – Vašingtone pareiškė Lenkijos vyriausybės įgaliotasis atstovas strateginės energetikos infrastruktūros reikalams Piotras Naimskis.

Jį cituoja Lenkijos naujienų agentūra PAP.

„Tai turėtų prasidėti tada, kai Baltarusija įsigys (JAV – red.) naftos savo perdirbimo gamykloms. Iš pradžių galėsime per savo transportavimo sistemą tiekti nedidelius naftos kiekius, o su laiku – gerokai daugiau“, – sakė P. Naimskis.

Rusijos eksporto naftotiekio „Družba“ atkarpų Lenkijoje operatorė PERN penktadienį patvirtino, jog įmanoma panaudoti vieną jo gijų atbuline eiga naftos perpumpavimui į Baltarusiją.

„PERN nusprendė, kad yra galimybių rytinę „Družba“ dalį panaudoti naftos perpumpavimui iš Plocko į Adamovą. Dabar transportavimas vyksta priešinga kryptimi. Tikslas yra padidinti įmonės logistikos tinklo lankstumą ir Lenkijos energetinį saugumą. Bendrovė jau pradėjo ieškoti rangovo šiam projektui“, – teigiama PERN pranešime.

PERN pabrėžia, jog Lenkijos šiaurinėje „Družba“ dalyje atbulinė eiga įmanoma vienos magistralinio naftotiekio gijos, kuri jungia Gdanską ir Plocką.

Šio mėnesio pradžioje JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) po Minske vykusių derybų su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka pareiškė, jog JAV kompanijos „pasirengusios šimtu procentų aprūpinti (Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas – red.) nafta konkurencingomis kainomis“.

Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą vamzdynais į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas, A. Lukašenka nurodė jos ieškoti kitur, įvairiomis kryptimis, įskaitant ir per Lenkiją, neatmesdamas galimybės tuo atveju pradėti naudoti vieną „Družba“ naftotiekio giją atbuline eiga.

Praėjusį mėnesį Baltarusija įsigijo pirmąjį šiais metais alternatyvios rusiškai naftos krovinį – maždaug 86 tūkst. tonų norvegiškos naftos buvo atgabenta į Klaipėdos uostą, o į Baltarusiją ją pergabeno „Lietuvos geležinkeliai“.

Praėjusią savaitę „Belneftechim“ pranešė, jog įsigyti dar du maždaug tokio pat dydžio jau rusiškos naftos kroviniai, juos pristatant kovo mėnesį į Klaipėdos uostą, o šią savaitę paskelbė tiek pat naftos užsakęs iš Azerbaidžano, pristatant į Ukrainos uostus ir į Baltarusiją perpumpuojant vamzdynu Odesa-Brodai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nesuprantama taktika [ to seno bebro -batkos] .Rusijos jis nenugasdins

SUSIJUSIOS NAUJIENOS